06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Betekenis van de chakra’s.

Je hoort de term chakra’s vaak voorbij komen bij Yoga of tijdens meditaties. Voor sommigen is dit begrip echter niet helemaal duidelijk. Daarom wijt ik dit blog artikel aan de betekenis van de chakra’s.

Ikzelf beoefen het spirituele pad al jaren en heb al veel gewerkt met chakra’s. Ik weet waar de energiecentra liggen in mijn lichaam en ik voel het wanneer er een chakra uit balans is. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn keelchakra jaren op slot heeft gezeten, ik kon mezelf niet uiten en durfde niet te zijn wie ik was. Hier is een heel lang proces overheen gegaan en inmiddels kan ik voelen dat mijn keelchakra openstaat. Ik durf mezelf te verwoorden, ik durf te zijn wie ik in werkelijkheid ben en ik durf te uiten waar ik voor sta.

Uitgebalanceerde chakra’s zorgen voor rust en stabiliteit in ons leven.

Chakra’s zijn dus veel meer dan alleen maar energiecentra in ons lichaam. Chakra’s hebben een grote invloed op alle processen die in ons lichaam plaatsvinden, zowel emotioneel, spiritueel, fysiek en mentaal.
De chakra’s vormen samen met de meridianen en de aura het etherische lichaam.
Chakra’s zijn de plaatsen van levensenergie in het lichaam, waarin de energiekanalen samenkomen.

De levensenergie stroomt vanaf het kruinchakra het lichaam in en wordt als de poort naar het goddelijke gezien, oftewel het kosmisch bewustzijn.

Wanneer er een chakra uit balans is, kan je dat merken in je huidige leven. Daarom is het belangrijk dat de energie goed door het lichaam kan stromen en de chakra’s in balans zijn.
Maar behalve dat het negatieve gevolgen kan hebben wanneer er een chakra uit balans is, kan het ook ontzettend veel positiviteit brengen wanneer de chakra’s in balans zijn.
Wanneer alle chakra’s in balans zijn en de energiecentra een goede doorstroming hebben, kan het zelfs leiden tot verlichting.

Inmiddels wordt er gesproken dat de mens 13 chakra’s heeft, maar in dit artikel richt ik mij alleen op de betekenis van de 7 chakra’s:

Betekenis van de chakra’s met bijbehorende kleuren:

 

1. Het eerste chakra, Muladhara, oftewel wortelchakra

Het wortelchakra heeft de kleur rood, bevindt zich vlak onder het stuitbeen en is het chakra dat direct in verbinding staat met Moeder Aarde. Dit chakra bepaald hoe jij in jouw wezen staat, hoe jij hier op aarde functioneert en of jij je hier thuis voelt. Het eerste chakra heeft te maken met je veilig voelen en vertrouwen hebben in het leven, of je vertrouwen hebt in je financiële situatie en of je in staat bent grenzen aan te geven.

Wanneer dit chakra niet in balans is, kan je het gevoel hebben te zweven, je voelt je niet geaard, ook kan het zorgen voor angstige en onveilige gevoelens (Lees hier mijn artikel waarin ik tips geef hoe je het basischakra in balans brengt). 

2. Het tweede chakra, Swadhisthana, oftewel sacraal chakra

Het sacraal chakra heeft de kleur oranje en bevindt zich net onder de navel, bij de geslachtsorganen.
Het sacraal chakra is het chakra van het emotionele en seksuele wezen. Wanneer dit chakra in balans is zal men veel creativiteit, levensvreugde en seksualiteit ervaren, hartstocht en emoties worden geuit.
Balans kun je merken doordat je zelfverzekerd bent, veel levenslust en vitaliteit ervaart en aantrekkingskracht hebt op andere mensen.

Wanneer er onbalans is in dit gebied kunnen er emotionele of seksuele problemen ontstaan. Ook kan het zorgen voor pijn in de onderrug en menstruatieklachten.

3. Het derde chakra, Manipura, oftewel zonnevlecht

De zonnevlecht heeft de kleur geel en bevindt zich bij de navel. De zonnevlecht is het chakra van de gemoedstoestand. Een goed ontwikkelde Manipura zorgt voor een sterk ik-gevoel, het zorgt ervoor dat je sterk en doelgericht door het leven gaat, je voelt je blij, hebt energie en waardeert jezelf.

Wanneer de Manipura over ontwikkeld is zorgt dit juist voor machtsgevoelens, jaloezie en overdreven ambities. Een slecht ontwikkelde Manipura zorgt voor zelfmedelijden en onzekerheid.

4. Het vierde chakra, Anahata, oftewel het hartchakra

Het hartchakra bevindt zich bij de hartstreek en heeft de kleur groen. De Anahata chakra vormt het centrum van de mens. Dit is de chakra waar de lagere chakra’s van de instincten en de hogere chakra’s van het hogere bewustzijn, bij elkaar komen.

In het hartchakra kan de ontwikkeling plaatsvinden van het ik bewustzijn naar het wij bewustzijn.
Het hart is het centrum van de liefde en het centrum waar onze ziel huist, hier ontstaan liefde, geborgenheid, menselijkheid en medeleven.

Wanneer dit chakra uit balans is kan het zorgen voor problemen zoals astma en allergie. Je kunt het beste merken dat er een verstoring is, als je hartklachten of ademhalingsproblemen hebt. Omdat dit chakra nauw verbonden is met de ademhaling, kunnen ademhalingsoefeningen verlichting brengen.

5. Het vijfde chakra, Vishuddha, oftwel het keelchakra

De keelchakra heeft de kleur blauw, is gevestigd bij de keel en is het chakra van de stem, van het kunnen uiten en jezelf laten horen. Wanneer dit chakra in balans is heeft men een heldere duidelijke stem, kan men goed spreken, inspireert het mensen om naar te luisteren, heeft men een goede ademhaling en ontspannen nek en schouder spieren.

De keelchakra verbindt het hartchakra met het voorhoofdchakra en wordt daarom ook wel gezien als de verbinding tussen het denken en voelen, het zorgt ervoor dat het ratio niet de overhand krijgt.

Bij onbalans heeft men een hese, schokkende en vaak vermoeide stem. Veel praten, een harde stem en niet kunnen luisteren naar anderen kan komen door een overactieve Vishuddha. Heel stil zijn en jezelf niet durven laten horen, kan komen door een onderactieve Vishuddha. 

6. Het zesde chakra, Ajna, oftewel het derde oog

De derde oog heeft de kleur violet en bevindt zich als een derde oog tussen en net iets boven de wenkbrauwen. Het is het chakra van de intuïtie, helder weten, visualisatie, inzicht en wijsheid. Wanneer de levensenergie in dit chakra verzamelt en blokkades worden opgeheven, kan er een verhoogd bewustzijn bereikt worden.

Via het derde oog chakra wordt een verbinding gelegd met de geestelijke wereld, bovendien voorziet een goed ontwikkelde derde oog in meer intuïtieve kennis. Met een rustige geest en gedachten wordt de wereld van dualiteit overstegen, om zo naar een nieuwe werkelijkheid te gaan.

Wanneer de Ajna verstoord is kan het leiden tot angst, depressieve gevoelens, schizofrenie en waanvoorstellingen.

7. Het zevende chakra Sehasrara, oftewel kruinchakra

Het kruinchakra heeft de kleur wit/goud en is het chakra van de overgave. Dit chakra is één op één verbonden met het goddelijke en kan daadwerkelijk voor verlichting zorgen.

Wanneer het kruinchakra volledig in balans en geopend is kan het zorgen voor gevoelens van grote tevredenheid en harmonie, voorbij de dualiteit. Je bent letterlijk verlicht, de werkelijkheid die je dan ervaart gaat voorbij het denken.

Het kruinchakra heeft invloed op het gehele lichaam. Wanneer er verstoringen zijn in dit gebied uit zich dat in depressiviteit, hoofdpijn, vergeetachtigheid, slecht slapen en verward zijn.

Ik hoop dat dit artikel jou inzicht heeft gegeven over wat de betekenis van de chakra’s zijn. Zoals je gelezen hebt, kun je de meeste klachten herleiden naar het niet in balans zijn van je energiecentra.
Behalve goed voor jezelf zorgen door middel van voeding, rust en Yoga, is het ook belangrijk aandacht te besteden aan je innerlijke wereld, dit kun je met meditatie verwezenlijken. Uiteindelijk zal er volledige balans plaatsvinden, zodra jij alle aspecten in je leven omarmd hebt.

Wanneer je meer wilt weten over de chakra’s of voelt dat er een verstoring is in één van de energiecentra, kijk dan eens naar de online training “Reis door de chakra’s” van Happy with Yoga. Reis door de chakra’s is een prachtige training, die je helpt afrekenen met diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Tijdens deze training ga je op reis door de 7 chakra’s geholpen door de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. 

Namasté.  

Reis door de chakra’s

Met de online cursus “Reis door de chakra’s” ga je op reis door de 7 chakra’s met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken.
Je zult hierdoor een diepe ontspanning zoals nooit tevoren ervaren en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen.
Instructievideo’s – 5 audio sessies – chakra werkboeken – cursushandleiding

Prijs €87,00

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!