06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Basischakra Muladhara

Ik heb eerder een blogartikel geschreven over de betekenis van de chakra’s. Er komt nu een reeks aan van alle chakra’s afzonderlijk. Ik hoop je met deze reeks artikelen te inspireren, maar ook te helpen bij het helen van bepaalde stukken in jezelf.

Een chakra kan je zien als een bol van energie in je lichaam. We hebben 7 chakra’s, maar er wordt inmiddels ook al gesproken van 13 chakra’s. In deze reeks gaan we uit van de 7 chakra’s.

De energie van de chakra’s noem je ook Prana. Prana is levensenergie en we zijn hiervan afhankelijk, alles is immers energie. Hoe jouw levensenergie door je lichaam stroomt, wordt beïnvloed door de chakra’s.
Wanneer deze energie geblokkeerd is, of niet goed door het lichaam heen stroomt, heeft dit effecten die zich zowel geestelijk als lichamelijk zullen uiten. Wanneer je jouw chakra’s wilt helen, zul je goed naar je lichaam moeten luisteren en moeten erkennen dat alle klachten signalen zijn van je lichaam. Eigenlijk probeert jouw lichaam je iets te vertellen.

We beginnen vandaag met het basischakra, oftewel het wortelchakra of Muladhara.

De eerste chakra heet Muladhara en is het basischakra

Dit chakra ligt tussen de anus en het geslachtsorgaan, heeft de kleur rood en heeft alles te maken met het thuis voelen op aarde, vertrouwen hebben in het leven, rust en een sterke basis voelen in jezelf.

In het basischakra ligt jouw fysieke kracht verborgen. De kracht om door te zetten, om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en je leven en om te gaan staan in wie jij werkelijk bent. Wanneer je het anker in jezelf gevonden hebt, geeft dit ontzettend veel kracht en vertrouwen. Je staat letterlijk stevig in je schoenen en bent niet meer vatbaar voor prikkels van buitenaf. Je bent volledig in het hier en nu aanwezig.

Wanneer het basischakra uit balans is, dan ervaar je een onbalans in het leven.

Wanneer het basischakra geblokkeerd is, kun je een onrustig, angstig en onzeker gevoel hebben. Je voelt je letterlijk niet geaard, hebt het gevoel te wankelen op je benen en ervaart weinig levensplezier. Ook zorgt een geblokkeerde Muladhara ervoor dat je een overmatige obsessie hebt voor macht en geld en dat je slecht met emotionele gevoelens, zoals boosheid en angst kunt omgaan.

Het basischakra zorgt voor de fundering in ons lichaam en wanneer je dit contact kwijt bent, heb je er moeite mee om voor jezelf op te komen en je eigen mening te uiten en waai je met alle winden mee.

Op lichamelijk gebied is de basischakra verantwoordelijk voor het functioneren van het onderlichaam. Een onbalans kan zorgen voor constipatie, pijn in de rug, problemen met de blaas en nieren, eetstoornissen en zwakke benen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je basischakra in balans is, het basischakra heeft namelijk ook invloed op de overige chakra’s.

Het basischakra kan door allerlei omstandigheden uit balans zijn. Een logische reactie is dan om te gaan zweven in je lichaam. 

Aan jou de taak om te werken aan je aarding en het uitbalanceren van je chakra’s (lees hier mijn blogbericht over het belang van aarden als HSP). 

Hoe kan je jouw basischakra in balans brengen?

 

1. Zorg voor een goede gronding

Om jouw basischakra in balans te brengen, is het belangrijk om goed op je aarding te letten. Je mag je veilig gaan voelen op deze wereld en gaan staan in jouw ware persoonlijkheid. Om goed te aarden, kan je bijvoorbeeld dagelijks een grondingsmeditatie doen. Visualiseer in dit geval wortels die de aarde instromen en veranker je op deze manier stevig in het hart van Moeder Aarde. Eventueel chant je hierbij het geluid LAM, deze chant activeert en opent het wortelchakra.  In de tuin werken of lekker vaak in het bos wandelen, zorgt ook voor een goede verbondenheid met jezelf en de aarde.

2. Houd van jezelf, leef in vertrouwen en laat angsten los

Zoals ik eerder al verteld heb, zijn angsten een teken dat je basischakra verstoord is. Ga staan in wie jij werkelijk bent, durf dit uit te stralen naar de rest van de wereld, ga leven in vertrouwen en laat angsten los. Angst is een emotie waarin je geen geloof hebt in de toekomst, je denkt dat er iets vreselijks staat te gebeuren. Wanneer je in vertrouwen gaat staan, geloof je juist wel in de toekomst, je denkt dat er goede dingen gaan gebeuren. Dit is een wezenlijk verschil.

Dus ga leven in vertrouwen, geloof dat jij het kunt en houd van jezelf, je bent een prachtig mens en je bent het helemaal waard om van te houden.

3. Werk aan je spirituele heel wording en laat oppervlakkige materialistische zaken los

Kijk goed in jouw leven naar de dingen die je energie geven en dingen die je energie ontnemen. Door veelvuldig bezig te zijn met materialisme en macht, verwijder je jezelf van je ware zelf, dit is namelijk het ego. En wanneer je vooral hiermee bezig bent in het leven, kan je een rusteloos en angstig gevoel ervaren. Dit is een teken van jouw ziel, dat je niet in lijn leeft met je ware zelf. Probeer dit dus los te laten en je meer en meer te verbinden met je hogere zelf.

Je kunt deze verbinding bereiken door meditatie en de natuur, zoals ik hierboven al vertelde. Maar ook Yoga zorgt voor een goede aarding en een gevoel van thuiskomen in jezelf. Yoga oefeningen die helpen bij je aarding en het in balans brengen van de Muladhara zijn de boomhouding (vrksasana), de kleermakerzit (Sukhasana), de lotushouding (Padmasana) en de berghouding (Tadasana). 

Zoals je hebt kunnen lezen is het van belang om aan het basischakra te werken. De positieve effecten hiervan zijn groot en je zult hierdoor meer (zelf)vertrouwen en plezier in het leven ervaren.  Ik hoop dat je dit een leuk artikel vond. Volgende keer gaan we de tweede chakra behandelen, namelijk het sacraal chakra, oftewel Swadhistana. 

Namasté

 

Reis door de chakra’s

Met de online cursus “Reis door de chakra’s” ga je op reis door de 7 chakra’s met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken.
Je zult hierdoor een diepe ontspanning zoals nooit tevoren ervaren en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen.
Instructievideo’s – 5 audio sessies – chakra werkboeken – cursushandleiding

Prijs €87,00

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!