06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Wat maakt Nepal zo bijzonder en waarom is dit land bij uitstek geschikt om te bezoeken?

Sommige bestemmingen laten je zien wat echte schoonheid is, afgelegen en ver weg van de wereld zoals wij die kennen en geconfronteerd worden met mensen die hun leven totaal anders inrichten dan wij dat doen. Nepal is zo’n land. Daarnaast is Nepal, zo kunnen wij uit eigen ervaring vertellen, een land waar de mensen ondanks de enorme armoede ontzettend aardig, blij en gastvrij zijn.

Ook de veelzijdigheid van het land met de aanwezigheid van het Himalaya gebergte, de koningssteden, de mogelijkheid om een safari te doen en de spiritualiteit maken Nepal zo bijzonder.  

Hieronder breng ik 5 zaken onder de aandacht die Nepal zo bijzonder maken:

1. Het volk maakt Nepal bijzonder:

De Nepalees is in het algemeen super lief en positief ingesteld en gezien de leefomstandigheden kunnen wij daar een groot voorbeeld aan nemen.

Wij hebben Nepal bezocht vlak na de verwoestende aardbeving en het was aandoenlijk om te zien dat het volk ondanks de schade en het verlies zo enorm positief en veerkrachtig bleek. Het toerisme bleef op dat moment nog weg door de angst voor naschokken maar de bevolking ruimde puin en was alweer aan het opbouwen.

2. Het geloof maakt Nepal bijzonder:

Dat positivisme komt wellicht voort uit het feit dat ongeveer 80% van alle Nepalezen het Hindoeïsme belijdt en Hindoes geloven in reïncarnatie. De ziel komt dan terug op aarde in een andere gedaante en het resultaat van de daden die men nu doet (karma) heeft invloed op een volgend leven.

Een Hindoe gelooft dus dat ieder individu door zijn daden zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen leven, vreugde en verdriet. Bovendien gelooft een Hindoe ook dat nieuwe daden het resultaat van oude daden kunnen beïnvloeden. Dharma heeft betrekking op het juiste handelen, op de juiste tijd, op de juiste manier en om de juiste redenen.

Zelf vind ik dat een hele mooie gedachte waar veel positieve kracht uit te halen valt.

Wij hebben Pashupatinath bezocht (de belangrijkste Hindoe tempel van Nepal) en werden daar geconfronteerd met de heilige mannen (ook wel Sadhus genoemd). Deze heilige mannen hebben de eerste 3 hindoeïstische levensdoelen plezier, rijkdom en juist handelen opgegeven. Zij zijn volledig toegewijd aan het behalen van spirituele bevrijding (moksha) door meditatie. In de rivier worden openbare crematies gehouden en dat is heftig om mee te maken. Overigens is Nepal de geboorteplaats van de Boeddha en belijdt 9% van de bevolking het boeddhisme.

3. Het Himalaya Gebergte en de mogelijkheid om geweldige trekkings te doen, maken Nepal bijzonder:

Een flink aantal van de hoogste gebergten in de Wereld bevinden zich in Nepal of in het grensgebied tussen Nepal en Tibet en dat maakt dit land, waar de natuur werkelijk overweldigend is, bij uitstek geschikt om de wandelschoenen onder te binden het avontuur tegemoet. Je wandelt hier letterlijk op “het dak van de wereld” waarin het respect voor Moedertje Aarde alleen maar groeit.

Iedereen die goed ter been is en over een redelijke basis conditie beschikt kan een trekking maken door het Himalaya gebergte variërend van 5 tot 21 dagen en vermoedelijk wel langer. Ook voor de ervaren wandelaar op zoek naar een nieuwe uitdaging is Nepal het land bij uitstek om te bezoeken.

Wij kozen voor een trekking van 10 dagen over het Annapurna Circuit en dit bleek een geweldige keuze.
In deze blog zal ik in het kort proberen te omschrijven wat dit avontuur voor ons heeft betekend.

Tijdens de trekking slaap je in goedkope lodges (zelfs gratis, mits je een diner en ontbijt afneemt) zonder enige vorm van luxe maar wel op waanzinnige mooie plekjes. Daarover gesproken, gedurende de gehele tocht val je qua natuurschoonheid van de ene in de andere verbazing. Het ene moment loop je langs afgronden en dan weer door een prachtig dennenbos om vervolgens op een plateau terecht te komen waar je kilometers om je heen alleen maar overweldigende besneeuwde bergtoppen ziet.

Je voelt je zo nietig maar ook gelukkig dat jij deze plek mag bezoeken, dat is met geen pen te omschrijven.

Na 8 geweldige maar intensieve dagen langs een pelgrimsstad, de diepste kloven en heetwaterbronnen, prachtige kloosters en tempels bereik je supertrots het Annapurna basecamp op een hoogte van 4.925 meter en na een zware nacht waarbij hoogteziekte en de kou je grotendeels wakker houden is het vroeg opstaan om de hoogst gelegen bergpas ter wereld “Thorong La Pass” op 5.416 meter hoogte op tijd te passeren.

Maar wat een overwinning en wat een geweldig avontuur!

Niet onvermeld mag blijven dat je onderweg ontzettend veel leuke mensen ontmoet en daar ook een band mee opbouwt omdat je allemaal dezelfde richting oploopt en aan het einde van de dag elkaar weer tegenkomt in hetzelfde dorpje of hotelletje waar je overnacht.

Een trekking is dus ook heel goed te doen wanneer je alleen bent (eventueel in gezelschap van een drager of een gids).

Behalve het Annapurna Circuit kan je ook kiezen voor een flink aantal andere trekkings en deze worden uitgebreid besproken op de hieronder genoemde website:   https://www.naturescanner.nl/azie/nepal/activiteiten/trekking-in-nepal/733

4. De Koningssteden maken Nepal bijzonder:

Iedereen kent Kathmandu als de kleurrijke hoofdstad van het Himalaya-koninkrijk Nepal.
In dezelfde vallei, maar veel minder bekend, liggen nog twee andere interessante steden: Patan en BhaktapurSamen met de hoofdstad vormen zij de drie koningssteden in de Kathmanduvallei.

Door de strategische ligging van de Kathmanduvallei, op de handelsroute tussen China en Tibet enerzijds en India anderzijds, heeft deze vallei een lange periode veel welvaart gekend . Zo liet Koning Jaksha Malla zijn 3 zonen in de 15de eeuw gelijk na zijn dood ieder een koninkrijkje na: Kathmandu, Patan en Bhaktapur. Deze koningen en met name hun nazaten, gaven vooral in de 17de eeuw, opdracht om de meest fantastische gebouwen, tempels en paleizen te bouwen resulterend in 3 prachtige steden.

Wij hebben zelf een flinke periode in Kathmandu in de wijk Thamel doorgebracht en hebben daar een geweldige tijd gehad. Leuke hotelletjes en goede restaurants (gebruik tripadvisor), ontzettend veel reuring op straat en handel in kruiden, textiel, groente maar ook breedbeeld TV’s. Kortom, complete waanzin maar wel intrigerend.

Ook hebben wij Patan een dag bezocht en een mooie stadswandeling gemaakt waarbij (gelijk aan de andere 2 koningssteden) het Durbarplein het middelpunt vormt met daaraan het paleis en verschillende tempels.
Door de recente aardbeving was het historisch erfgoed zwaar beschadigd maar de reuring en gezelligheid op straat maakte veel goed.

De Armoede en zijn misstanden

Wij hebben onze ogen overigens niet gesloten voor de ellende veroorzaakt door de armoede in dit land en willen daar toch nog iets over kwijt. De kinderen en met name de meisjes binnen de vele arme gezinnen hebben het moeilijk en lopen een groot risico om verkocht te worden en in de prostitutie te belanden. Alleen de gedachten al maakt ons zo verdrietig en misselijk maar het gebeurd echt. 

Wij hebben dan ook besloten om met een deel van de inkomsten die wij met New Age Health vergaren deze onschuldige kindjes te helpen, maar hebben even wat tijd nodig om dit te organiseren en komen daar later bij jou op terug. Wat zou het mooi zijn om onze volgers daarbij te betrekken en mooie resultaten te boeken!

5. Safari in Chitwan National Park maakt Nepal bijzonder:

Hoe bijzonder is het dat je tijdens een reis waarin je een trekking maakt door het Himalaya Gebergte ook een safari kunt doen waarbij je oog in oog kan komen te staan met neushoorns, olifanten, krokodillen en tijgers.

Ook dat maakt Nepal zo bijzonder.

De doorgewinterde safariganger zal zijn neus ophalen voor Chitwan National Park maar wij vonden ons verblijf hier vermakelijk. De eerlijkheid gebied te zeggen dat een verblijf van 2 dagen volstaat om deze regio met zijn activiteiten te ondergaan. De meeste bezoekers kiezen voor een tocht per lokale kano de rivier af de bush in om vervolgens onder begeleiding van een ranger wilde dieren te spotten. Krokodillen, olifanten, apen, herten en neushoorns zijn er altijd wel maar de kans dat je oog in oog komt te staan met een tijger is (alhoewel de ranger anders doet vermoeden) is natuurlijk minimaal.

 

Nepal is een bijzonder land. Dit land heeft samen met Australië de meeste indruk op ons gemaakt. Wij zouden dan ook iedereen adviseren om Nepal te bezoeken, maar wel goed voorbereid en met de juiste verwachtingen. Hopelijk heeft mijn blog hierin bijgedragen.

Namasté. 

Ron Oldenburg

Ik ben de man van Marlous en mede-eigenaar van New Age Health. Naast mijn werkzaamheden voor New Age Health run ik een eigen onderneming.
Ik heb een vrije en optimistische geest en ik ben dol op reizen. Mede onder invloed van Marlous ben ik veranderd en anders in het leven komen te staan.

Tegenwoordig hecht ik meer waarde aan spiritualiteit en bewustwording en daarom vind ik het fijn om Marlous achter de schermen te ondersteunen in haar missie. Ik zal zo nu en dan een mooi en inspirerend blogartikel plaatsen.

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!