06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Voordelen biologisch eten

Thuis eten wij alleen maar biologisch. Ik koop mijn boodschappen bij de biologische supermarkt, omdat ik dan weet dat de producten op een duurzame, milieuvriendelijke en eerlijke manier geproduceerd zijn.
Het eten van biologische producten brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor de aarde, voor de dieren maar ook voor onszelf, de consument. Daar ga ik in dit artikel wat meer over vertellen.

Waarom hebben wij baat bij biologisch eten?

We leven in een wereld van overconsumptie. Er wordt ontzettend veel voeding geproduceerd maar helaas ook ontzettend veel weggegooid. Ik ben opgegroeid als kruideniersdochter en hiervan vaak genoeg getuige geweest.

Omdat de vraag enorm is, moet er veel geproduceerd worden en het liefst zo snel mogelijk voor een zo’n laag mogelijk tarief. De boeren zijn hier uiteraard als eerste de dupe van. Een boer kan nog maar weinig verdienen op een vleeskoe of een liter melk.

Om de enorme vraag en de lage prijzen het hoofd te bieden moet een boer dus maatregelen nemen in zijn productieproces. Er worden vele bestrijdingsmiddelen gebruikt (chemische cocktails) om zo min mogelijk van de gewassen te verliezen door insecten en dergelijke.
Bovendien groeien de gewassen dan extra snel en kan de volgende lading weer snel geteeld worden. Een gevolg hiervan is dat de grond volledig verarmd.

Je kunt je voorstellen dat de pesticiden niet van de groenten weg te wassen zijn. Je bent dus genoodzaakt om de schil eraf te halen, terwijl de schil juist de meeste voedingsstoffen bevat. Van bepaalde groentes zijn de pesticiden helemaal niet af te wassen, zoals van aardbeien, tomaten en aubergines.
Je krijgt dus gegarandeerd een lading gifstoffen naar binnen.

De voordelen van biologisch eten zijn enorm, als je je gezondheid koestert zou ik je adviseren om voor biologische producten te kiezen.

Nog meer pluspunten bij een biologisch voedingspatroon, geen genetische manipulatie!

Daarnaast bestaat er ook zo iets als genetische manipulatie. Bij genetische manipulatie is er in feite gerommeld in de natuurlijke eigenschappen van planten. Hierdoor groeien de planten sneller en zijn ze bestand tegen bepaalde insecten. Bovendien zijn de gewassen zo gekweekt dat ze alleen groeien bij het gebruik van bepaalde pesticiden, namelijk Round-Up.
De zaden van deze groenten en bestrijdingsmiddelen komen allemaal van 1 leverancier.
Deze leverancier heet Monsanto en heeft een groot deel van de boeren in zijn macht die gedwongen worden om hun zaden én bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Dus in feite zijn de groenten die je dan koopt en die genetisch gemanipuleerd zijn, helemaal geen echte groenten. Ze bevatten niks van de vitaminen en mineralen die bijvoorbeeld biologische appels of komkommers bevatten.

Round Up wordt ook veel gebruikt bij de ontbossing van bijvoorbeeld het Amazone gebied.
Grote delen worden dan ontbost en bespoten met Round-Up, waarmee de grond geschikt wordt gemaakt om genetisch gemanipuleerde mais te telen. Behalve dat dit gif in de groenten terecht komt, vervuild het ook de aarde gigantisch.

Bij de biologische groenteteelt worden de groenten nog op de oorspronkelijke manier geteeld.
Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, bovendien wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van korte gesloten kringlopen en natuurlijk evenwicht. Op deze manier behoudt de grond zijn vruchtbaarheid.

Daarnaast krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun waar en leven ze in een schone omgeving.

Daarom zijn biologische producten ook duurder, als gevolg van eerlijke handel.

De voordelen van biologisch eten zijn dus groot. Behalve dat je gegarandeerd bent van volwaardige en gezonde producten, draag je ook je steentje bij aan het behoud van Moeder Aarde en haar bewoners.

Ook de dieren hebben er baat bij als jij kiest voor biologisch eten

Nu verder met het vlees. Ik heb al eerder een blog geschreven over de nadelen van vleesconsumptie.
Met een groeiend bewustzijn ben ik ook veranderd in het eten van vlees. Ik at al alleen biologisch vlees, maar tegenwoordig waag ik me helemaal niet meer aan het eten van een koe. Ik houd van dieren en wil ze daarom niet eten.

Ook bij dieren geldt, hoe goedkoper het vlees, hoe slechter de leefomstandigheden van de dieren en de inkomsten van de boeren. Ook vleesboeren moeten schipperen om in ieder geval iets van inkomen binnen te harken. Dit resulteert in overvolle stallen, slecht voer (90-100% van de dieren in de bio-industrie krijgen genetisch gemanipuleerd voer dat uiteindelijk weer op jou bordje terecht komt) en slechte levensomstandigheden voor de dieren.

Eigenlijk is het simpel, hoe goedkoper het eten, hoe slechter het productieproces en hoe ongezonder wij ervan worden.

Voordelen biologisch eten voor mens, dier en milieu

Willen we met zijn allen naar een betere wereld, dan moeten we eraan denken dat alles met elkaar verbonden is.

Wees je bewust van wat je koopt, jij bent namelijk verbonden met de persoon die het product in eerste instantie gemaakt heeft. (En uiteraard geldt dit voor alles in het leven, ook dat leuke jurkje van € 10,00 bij de Primark).

En wat wil je dan? Wil je dat ook deze persoon een goed, eerlijk en tevreden leven leidt? Wil je dat zijn dieren een goed, eerlijk en tevreden leven leiden? En hoe wil je dat de omgeving om hem heen is?
Wil je dat de omgeving schoon is, dat er geen middelen gebruikt worden die Moedertje Aarde schaden?

Ik hoop dat ik je wat bewustzijn heb bijgebracht en dat dit artikel ook jou aanspoort de voordelen van biologisch eten serieus te nemen.

Als we met zijn allen op deze manier in het leven gaan staan, zal een eerlijke, betere en schonere wereld ons deel zijn. Op deze manier zal armoede grotendeels verdwijnen en zal de aarde zich kunnen herstellen. Willen we dat niet allemaal?

Namasté.

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!