06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Nadelen van suiker voor het lichaam

Veel mensen staan er niet bij stil dat suiker erg ongezond is en dat er behoorlijk wat nadelen van suiker voor het lichaam zijn. Suiker komt toch van de suikerbiet plant, dan is het toch een natuur product? Ja, dat zou je denken, zoals hoe we moeder natuur kennen moet de suikerbiet plant ook niet ongezond zijn.

Er is een keer onderzoek gedaan naar diabetes onder mensen die op een suikerbiet plantage werkten. Onder de mensen die in het veld werkten en de onbewerkte suikerbiet dagelijks aten, kwam geen diabetes voor. Maar onder de plantage eigenaren die de suiker als eindproduct aten, dus witte geraffineerde suiker, werden de nadelen van suiker voor het lichaam zichtbaar. Bij hen kwam juist ontzettend veel diabetes voor.

Witte geraffineerde suiker is volledig gestript van al zijn natuurlijke voedingswaarden, wat er na de bewerking overblijft is een wit chemisch goedje dat misschien lekker is van smaak, maar vreselijk slecht is voor het lichaam.

Lees voor de grap eens de verpakkingen in de supermarkt, je schrikt je kapot waar allemaal suiker inzit. Zelfs voedingsmiddelen waar je het totaal niet van verwacht.
Suiker wordt gezien als een gemeenschappelijk geaccepteerd product. Bijna 95 % van de bevolking is verslaafd aan suiker. Bovendien eten we per persoon gemiddeld ongeveer 40 kilo suiker per jaar!

Waarom is het beter om suikervrij te gaan eten?

Op dit moment is ongeveer 50 % van de bevolking nog gezond, we weten uiteraard niet wat de gezond ogende mensen onder de leden hebben. De rest van de bevolking leidt aan overgewicht, diabetes, heeft last van (vage) chronische klachten of anderen ziekten. Schokkend hé!

We worden dan wel steeds ouder, maar mensen krijgen steeds vroeger last van chronische klachten en beginnen daardoor al rond het vijftigste levensjaar met het gebruik van medicijnen.

En als mensen dan last hebben van steeds terugkerende klachten, dan denken ze hierbij niet dat deze klachten misschien wel voeding gerelateerd zijn.
Ze wijzen het op ouderdom en ouderdomsklachten. Maar is het normaal dat de gemiddelde man of vrouw in de vijftig al letterlijk begint af te takelen en allemaal gezondheids-mankementen begint te vertonen?

Naar mijn mening is iemand van vijftig nog in de bloei van het leven en als deze persoon zichzelf met de juiste voedingsmiddelen voedt, zal hij of zij dat op zijn zestigste ook nog zijn, en op zijn zeventigste en misschien zelfs op zijn tachtigste. Alles is mogelijk, de wereld ligt aan je voeten maar je moet de kansen wel met beide handen grijpen. 

Is het mogelijk om suikervrij te leven?

Het lichaam heeft suiker nodig om te kunnen functioneren, het behoort tot de voedingsstof koolhydraten. Koolhydraten zijn stoffen die je lichaam voorzien van energie om bepaalde taken uit te voeren. Bijvoorbeeld bij activiteit maar ook in rust stand verbruikt je lichaam energie om te kunnen ademhalen, voedsel te verteren en het bloed door de aderen te pompen.

Je lichaam heeft dus suiker nodig.

Koolhydraten zijn lange en minder lange ketens bestaande uit glucose en glucose is suiker.
Hoe langer de keten is, hoe langer het duurt voor je lichaam om hier glucose/energie uit vrij te maken.
Een speltbroodje bestaat uit lange suikerketens, een banaan uit minder lange suikerketens en een dropje bestaat niet uit suikerketens, maar uit pure suiker.

Suiker is dus helemaal niet slecht voor je, maar het is wel afhankelijk waar je je suiker vandaan haalt.

Een speltbroodje zorgt ervoor dat de opgenomen energie verspreid wordt over de dag, het laat je bloedsuikerspiegel niet heel erg stijgen. Een dropje daarentegen zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel als een gek omhoog gaat, er wordt insuline aangemaakt wat vervolgens ergens in het lichaam opgeslagen wordt voor later gebruik.
Fruit bevat dus ook suikers, maar het is niet erg als je hier wat van binnen krijgt omdat fruit ook weer bepaalde gunstige stoffen bevat, zoals vitaminen en mineralen, die het lichaam nodig heeft om gezond te zijn. Wel is het belangrijk dat je het met mate eet, nooit meer dan 2 á 3 stuks per dag resulteert in een gezonde levensstijl.

De producten met geraffineerde suiker zijn vaak minder gezond. Voorbeelden hiervan zijn snoep, koek, taart, witmeelproducten etc. Deze zijn heel ongezond en kun je dus maar beter mijden!

 

Hieronder volgt een opsomming wat de nadelen van suiker zijn voor het lichaam:

  • Suiker zorgt voor verzuring van het lichaam. Het lichaam heeft een bepaalde PH-waarde nodig om optimaal te functioneren. Een PH-waarde van 7 geldt als neutraal, alles hierboven heet alkalisch (basisch) en alles onder de 7 geeft een zuur milieu aan. De lichaamscellen van een gezond lichaam horen een alkalische waarde te hebben. Verzuurde cellen zorgen voor een ziek lichaam, hoe zuurder je lichaam, hoe meer klachten je krijgt.
  • Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt het hormoon insuline aangemaakt, wat ervoor zorgt dat suiker in de cellen kan worden opgenomen.
    Een nadeel hiervan is dat je stemming veranderd, in eerste instantie heb je een suikerpiek met als gevolg een suikerdip. Je kunt je dan moe, chagrijnig en geprikkeld voelen. Veel mensen gaan dan weer suiker eten, waardoor weer het zelfde gebeurd.
  • Het eindproduct in het productieproces van de suikerbiet, dus geraffineerde suiker verzwakt je immuunsysteem, verouderd je huid en doet je stofwisseling dalen, zorgt voor hyperactiviteit bij kinderen, kan bij langdurig gebruik de alvleesklier verwoesten, veroorzaakt diabetes en verminderd de aanmaak van hormonen. Bovendien kan het leiden tot stemmingswisselingen en depressiviteit.
  • Suiker is een waanzinnig goede voedingsbodem voor de candida schimmel. De candida gist heeft iedereen in zijn lichaam, maar wanneer de gist gevoed wordt met teveel verkeerde voedingsmiddelen waaronder suiker, wordt deze gist een schimmel en kan zo voor allemaal vervelende gezondheidsklachten zorgen.
  • Van suiker wordt je dik! De reden hiervoor is dat na het eten van suiker de alvleesklier insuline aanmaakt om het suiker in ons bloed te reguleren. Insuline is tegelijkertijd ook de stof die ervoor zorgt dat suiker uit je bloedbaan wordt gehaald en als vet wordt opgeslagen.
    Eet je dus meer dan dat je verbrand, dan gaat suiker linea recta naar je heupen. Ook witbrood, witte pasta, witte rijst en andere simpele koolhydraten worden door je lichaam gezien als suiker wat voor hetzelfde effect zorgt. Bovendien is suiker ontzettend verslavend waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Ik benadruk nogmaals de nadelen van suiker voor het lichaam; Suiker beroofd je lichaam van alle belangrijke vitaminen en mineralen, maar ook van levensenergie. Het is extreem verslavend en zal er uiteindelijk voor zorgen dat het lichaam langzaam wordt leeggeroofd, uitgeput raakt en ziek wordt.

Ikzelf eet al jaren geen suiker meer, wat resulteert in een stabiele bloedsuikerspiegel, een evenwichtig humeur en een constant gewicht.

Hopelijk heb ik ook jou weten te overtuigen. Als je graag meer wilt weten over gezond eten, lees dan hier mijn blogbericht waarin ik 10 tips geef voor een gezonde levenswijze.

Namasté.

 

 

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!