06 81 118 160 info@metmarlous.nl

 Detox kuur

Ik ben een groot voorstander van detoxen, omdat ik weet welke geweldige effecten het heeft op het lichaam. Detoxen, oftewel ontgiften kan je op verschillende manieren doen, maar de meest effectieve manier is sapvasten. Tijdens een sapvasten kuur drink je alleen maar (groente)sapjes en slik je daarnaast ondersteunende middelen die het ontgiftingsproces ondersteunen.

Ik heb opgeleid tot detox coach en ik wil graag mijn inzichten delen met jou.

Wat is Detoxen?

 Detoxen is het rein maken. Als je een detox kuur doet, dan ontdoe je jezelf van afvalstoffen, dit wordt ook wel ontgiften genoemd. Detoxen zal leiden tot een verbetering van de gezondheid.

Het doel van detox is dan ook om stagnaties en verslakking uit je lichaam weg te nemen, zodat er weer meer ruimte komt om jezelf te kunnen zijn. Er ontstaat een geestelijk en lichamelijk evenwicht.
Er zijn heel veel oorzaken van een disbalans in het lichaam, waaronder verkeerde voeding, een slechte spijsvertering, slecht kauwen, luchtvervuiling, onvoldoende zuurstof en stress. Maar ook medicijngebruik en chemische stoffen. 

Waarom is het doen van een detox/sappenkuur zo goed?

Groente en fruitsappen zijn rijk aan belangrijke nutriënten, enzymen en vitaminen. Wanneer je ervoor kiest om een sappenkuur te doen, voorzie je het lichaam in al deze belangrijke stoffen. Bovendien geef je je spijsverteringsstelsel rust, waardoor het zich op andere dingen kan richten dan het verteren van voeding, namelijk ontgiften. Daarnaast wordt het zelf herstellend vermogen aangesproken, klachten waar je last van had, krijgen de ruimte om geheeld te worden.

De sappen in combinatie met de juiste ondersteunende supplementen, zullen ervoor zorgen dat je lichaam alles binnen krijgt wat het nodig heeft om van de gifstoffen af te raken. 

Wat zijn de effecten van een detox kuur?

Een detox kuur zorgt ervoor dat het lichaam opgeruimd wordt en eigenlijk wordt het aangeraden om 1 á 2 keer per jaar een detox kuur te volgen. Je kunt je voorstellen dat je in het dagelijks leven volop blootgesteld wordt aan gifstoffen, door luchtverontreiniging, pesticiden, suiker, alcohol, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen enzovoort. De lever is het ontgiftingsorgaan en die werkt hard om al deze producten uit te scheiden.

Inmiddels worden wij blootgesteld aan zoveel gifstoffen, dat de lever het niet meer kan bolwerken, dus moeten wij de lever een handje helpen met ontgiften, daarvoor is een detox kuur ideaal.

Hoe merk je dat het tijd is voor een detox kuur?

Zoals ik al eerder benoemde, is het aan te raden om 1 á 2 keer per jaar een detox kuur te volgen, maar het lichaam waarschuwt je als het niet gezond is.

Voorbeelden van waarschuwingssignalen zijn hoofdpijn, buikpijn, darmproblemen, haaruitval, afbladderende nagels, vermoeidheidsklachten, somberheid, depressiviteit, spierpijnen, chronische klachten enzovoort.

Uiteraard is het beter om deze klachten te voorkomen!

Het mooie van een detox kuur is, dat het preventief werkt. Door regelmatig een detox kuur te volgen, zorg je er namelijk voor dat bovenstaande klachten uit blijven. Je ondersteunt je lichaam in het gezond blijven.

Kan iedereen een detox kuur volgen?

Niet iedereen kan een detox kuur volgen. Mensen met uitputtingstoestanden, kanker of andere ernstige ziekten, direct na een operatie, mensen die zware medicatie gebruiken, kinderen onder de 16, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, mensen met boulimia, anorexia of andere geestelijke ziekten en (hoog) bejaarden mogen geen detox volgen.

Tijdens een detox kuur komen er namelijk veel gifstoffen vrij en voor deze mensen is dat gevaarlijk. 

Hoe doe je dat dan, sapvasten?

Allereerst begin je met het afbouwen van je voeding. Dit neemt 3 dagen in beslag. Elke dag ga je meer producten uit je voedingspatroon halen. Je stopt direct met koffie, brood, bewerkte voedingsmiddelen en alcohol en bouwt gedurende deze 3 dagen het eten van dierlijke eiwitten af.
Op de laatste dag bestaat je voeding alleen nog uit wat fruit in de ochtend, salades en soepen de rest van de dag aangevuld met plantaardige eiwitten en quinoa. Dit zorgt er namelijk voor dat het lichaam al is voorbereid om te gaan detoxen.

Na 3 dagen afbouwen begin je de volgende dag aan je detox kuur.

In de ochtend of die avond ervoor neem je 1 á 2 koffielepels bitterzout. Bitterzout werkt lacterend en spoelt je darmen letterlijk schoon. Daarnaast neem je ondersteunende middelen die ervoor zorgen dat de lever en nieren ondersteund worden in het reinigingsproces.

Tijdens de detox kuren die ik verkoop op mijn website (Juicy Detox Met Marlous) werk ik met producten van Young Living, namelijk Lemon, Lavender en Juva Power. Lemon ondersteunt de lever bij het afvoeren van de gifstoffen, Lavender zorgt ervoor dat je kunt ontspannen tijdens het detoxen en Juva Power is een plantaardig poedercomplex met veel antioxidanten en andere voedingsstoffen die de lever en darmen ondersteunen tijdens het detoxen.

Wanneer je interesse hebt in deze producten, neem dan eens een kijkje op mijn Young Living website en bestel deze producten met 24% korting. Als je niet weet hoe je dit kunt doen, neem dan even contact met mij op via mijn contactformulier.  

Een detox kuur volg je tussen de 3 en 10 dagen.

Dit is afhankelijk van het lichaamsgewicht en de staat van vergiftiging. Als je bijvoorbeeld al best mager bent, is het niet aan te raden om 10 dagen te gaan sapvasten, omdat je dan echt te mager zal worden. Als je kiest voor een sappenkuur drink je tussen de 3 en 6 biologische groenten en/of fruit sappen per dag. Je geeft je lichaam dus precies datgene wat het nodig heeft.

Bovendien kan je er nog voor kiezen om darmspoelingen of klysma’s te nemen, om de lever en nieren extra te ondersteunen en de darmen schoon te spoelen van binnen.

Na het sapvasten, moet je de voeding weer gaan opbouwen. Het is absoluut heel erg slecht voor het proces om (direct) je oude voedingspatroon weer op gaan pakken.
Je zult de hoeveelheid dagen dat je gedetoxed hebt door 2 moeten delen, zoveel dagen moet de opbouwfase duren. Voorbeeld, je hebt 6 dagen gedetoxed, dan bouw je 3 dagen op.
Tijdens de opbouw fase ga je de voedingsstoffen weer langzaam opbouwen. De eerste dag eet je in de ochtend een groene appel, voor de lunch en diner eet je wat gekookte groenten. Je neemt zeer kleine porties en eet en kauwt heel rustig. Je maag is namelijk heel erg gekrompen en je kunt niet veel voeding aan.
De dagen daarna voeg je steeds iets meer voedingsstoffen toe. Op de laatste dag eet je pas weer wat vlees of vis bij het diner.

Hoe voel ik me tijdens een detox kuur?

Een detox kuur is niet makkelijk, het is letterlijk een periode van bezinning en loslaten. Je lichaam wordt zwaar aan het werk gezet en dit resulteert dan ook in een verscheidenheid van ontgiftingssymptomen.
Bovendien is het zo dat de oude klachten zich in omgekeerde volgorde aan je zullen openbaren. Je voelt je dus niet gelijk beter, maar zult eerst door een aantal fases heen moeten. Als je bijvoorbeeld veel last van eczeem hebt, zal de eczeem in milde vorm terug komen, maar zal vervolgens voorgoed verdwijnen.
Schrik dus niet als oude klachten naar boven komen, maar zie het als een prachtig iets omdat je lichaam datgene aan het opruimen is wat niet meer bij je hoort. Je wordt letterlijk schoon van binnen. Ook emotioneel kan het zwaar zijn, oude pijnen kunnen zich weer openbaren. Wees opmerkzaam wat er zich allemaal afspeelt tijdens een detox, zowel fysiek als emotioneel, mentaal en spiritueel.

Belangrijk is wel dat je tijd voor jezelf in last. Het beste is het om een detox kuur te doen als je even een weekje vrij hebt, zodat je lekker kunt gaan liggen en slapen als je moe bent of je niet lekker voelt, want rust heb je echt nodig.

Daarnaast is het heel erg belangrijk om ongeveer 2 liter water en kruidenthee te drinken om de afvalstoffen af te voeren. Verder is beweging ook heel belangrijk, ook al kan je het misschien soms niet helemaal opbrengen, zorg er toch voor dat je elke dag 30 – 60 minuten een stevige wandeling of fietstocht maakt.

Yoga en meditatie zijn ook zeer aan te raden tijdens een detox kuur.

Wat zijn de ontgiftingssymptomen?

• Algeheel gevoel van zwakte
• Extreme vermoeidheid
• Hoofd en spierpijn
• Gewrichtsklachten
• Slechte adem
• Dikke tong
• Grieperig gevoel
• Koorts
• Jeuk
• Zweten/nachtzweten
• Dromen
• Slaapstoornissen
• Onrustig slapen
• Wisselende stemmingen
• Irritatie
• Nervositeit
• Terugkeren van oude onderdrukte symptomen (van eerdere ziekten)
• Droge mond, dorst
• Sterk ruikende urine
• Overmatige gasvorming
• Diarree of obstipatie

De ontgiftingssymptomen zijn misschien niet fijn, maar zijn wel een teken dat je lichaam bezig is om op te ruimen en beter te worden.

Hoe verder na de detox kuur?

Als je de detox kuur erop hebt zitten, zal je je herboren voelen. Je huid straalt, je bent super fit, je bent je overtollige kilo’s kwijt, je cellulitis is als sneeuw voor de zon verdwenen, misschien heb je zelfs bepaalde emotionele blokkades opgelost.

Je bent lichamelijk en geestelijk een nieuw mens geworden.

Dit gevoel en deze fitheid wil je natuurlijk graag vast houden, daarom is het belangrijk dat je na de detox kuur gezond gaat eten. Een detox kuur is een geweldige start om een nieuwe levensstijl aan te meten. Lees hier mijn blog waarin ik 10 tips geef voor een gezonde levenswijze.

Een andere tip die ik je mee geef, is om te eten volgens je Ayurvedische constitutie (hier zal ik in een volgend blog over schrijven) of volgens het bloedgroependieet. Over het bloedgroepdieet heeft Peter D’Adamo een interessant boek geschreven, lees hier meer over dit boek.

Ik hoop dat ik je heb weten te overtuigen om een detox kuur te gaan doen en dat ik je bovendien goede tips heb mogen geven, zodat je weet hoe je het zelf kunt aanpakken.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je je weer gezond en fit voelen, of een kickstart maken naar een nieuwe levensstijl?

Meld je dan nu aan voor de “Juicy Detox Met Marlous”. Juicy Detox Met Marlous is de meest complete detox kuur van Nederland, je ontvangt de lekkerste biologische coldpressed sappen van Juicy Detox, kuurbegeleiding en coaching gedurende de detoxperiode van Met Marlous, inclusief een uitgebreide op en afbouwfase met voeding en leefstijladviezen, dagelijkse inspirerende, motiverende en ondersteunende content, meditaties en een dagelijkse professionele Yoga les van 20 – 30 minuten.

Tevens wordt je lid van de bruisende “Met Marlous Community”, zodat je met gelijkgestemden het detox proces kunt aangaan. Gegarandeerd succes dus!

Ik hoop je te zien in de “Met Marlous Community”.

Namasté.

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!