06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Zuur base evenwicht, met ontzurende voeding een optimale gezondheid!

Je hebt vast wel eens van het zuur base evenwicht gehoord?
Net als bijvoorbeeld shampoos die een bepaalde waarde hebben (neutraal), heeft ons lichaam ook een
PH waarde waarbij het optimaal functioneert.
Het menselijk lichaam is van oorsprong Basisch, dat betekent alkalisch, oftewel niet zuur. Een PH waarde van 7 is neutraal, alles daaronder is zuur en alles daarboven is alkalisch.

In een verzuurd lichaam steken ontstekingen de kop op!

Een gezond lichaam heeft een neutrale of alkalische PH waarde. Wanneer het lichaam voor een lange tijd (te) zuur is, krijgen vooral westerse ziektes de kans en komt het lichaam in een ontstekingsfase.
De reden dat deze klachten ontstaan, is omdat het lichaam er alles aan wil doen om alkalisch te blijven.
Voor een stabiel zuur base evenwicht zijn niet verzurende mineralen nodig, wanneer deze mineralen te weinig beschikbaar zijn in de voeding, dan worden mineralen uit onze voorraad gehaald, namelijk uit het haar, nagels, botten ed.

Langdurige verzuring kan op een gegeven moment leiden tot haaruitval, futloosheid, eczeem, botontkalking, migraine, reumatische klachten, candida, suikerziekte, schildklierproblemen, nier- blaas en galstenen, jicht, aderverkalking, leveraandoeningen, hart en vaatziekten, astma en zelfs kanker.

Bovendien is het lichaam niet in staat om goed te ontgiften, wanneer het te zuur is.
Meer dan genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat je een gezond zuur base evenwicht hebt!

Hoe zorg je voor een gezond zuur base evenwicht?

De PH waarde van het lichaam kan je gezond houden door middel van voeding. Basevormende voedingsmiddelen zoals groenten en fruit neutraliseren de zuren en alkaliseren het lichaam.

Door een voedingspatroon te handhaven dat voor 80 % uit basevormende voedingsmiddelen bestaat en voor
20 % uit zuurvormende voedingsmiddelen, zorg je ervoor dat het zuur base evenwicht in balans is.

Behalve te veel zuurvormende voeding en te weinig mineralen in je voeding, zoals calcium, magnesium, kalium en natrium, zorgen stress, niet goed kauwen, een verkeerde ademhaling, negatieve gedachtes, te veel of juist te weinig sporten, milieubelasting, Electro smog, roken, drugs en langdurig medicijngebruik voor een verzuurd lichaam.

Voorbeelden van basevormende en zuurvormende voedingsmiddelen:

We weten allemaal heus wel wat goed en niet goed voor ons is. Producten die overwegend alkalisch zijn, zijn de meeste biologische groenten en fruit. Suiker, dierlijke eiwitten, transvetten en fastfood werken sterk zuurvormend. Om het je gemakkelijk te maken heb ik hieronder een richtlijn, zodat jij je dieet zo gezond mogelijk kunt maken:

Basevormende voedingsmiddelen:

 • Bijna alle biologische groenten en kiemen
 • Bijna al het biologische fruit (behalve bananen en pruimen)
 • Plantaardige vetten zoals olijfolie en lijnzaadolie
 • Pitten en zaden
 • Amandelen
 • Geitenmelk
 • Gierst
 • Rauwe honing

 Zuurvormende voedingsmiddelen:

 • Dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, kaas, koemelkproducten en eieren
 • Transvetten zoals margarine en halvarine
 • Peulvruchten zoals linzen, rode kidneybonen en kikkererwten
 • Bepaalde noten zoals pinda’s, walnoten
 • Alcohol, koffie, zwarte thee, frisdranken
 • Witte granen, zoals wit of bruinbrood, witte pasta, witte rijst ed.
 • Havermout, rogge, boekweit en quinoa
 • Alles waar suiker in zit, zoals koek, snoep, taart, chocola etc.
 • Bewerkte voedingsmiddelen en junkfoodNatuurlijk kan je nooit alle zuurvormende voedingsmiddelen vermijden. Eieren, vis en linzen bijvoorbeeld, behoren thuis in een gezond voedingspatroon. Door dit in de juiste hoeveelheden te consumeren, zorg je voor een goede balans tussen alkalisch en verzurend.Overigens kun je niet op smaak af gaan. Een citroen bijvoorbeeld proeft erg zuur, maar werkt juist alkaliserend.

  Tips zodat jouw zuur base evenwicht in balans is:

  Hoe kan je ervoor zorgdragen dat jouw zuur base evenwicht in balans is? Simpel, door meer groenten en fruit te eten. Wat ontzettend ontzurend werkt is om de dag te beginnen met een groentesapje. Zorg er daarnaast voor dat 80 % van jouw dag bestaat uit alkaliserende gewoontes qua voeding en lifestyle en slechts 20 % voor verzuringsveroorzakers.
  Dus veel groentes, salades, soepen en sapjes eten en drinken en daarnaast een positieve geest, dragen bij aan een uitstekende gezondheid!

  Overigens heb ik laatst een blogartikel geschreven over vrije radicalen en antioxidanten. Wil je graag werken aan je gezondheid, dan is dit ook een een interessant artikel om te lezen.

  Namasté.

 

 

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!