06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Eerst even een voorwoord voordat we ingaan op de vraag, “Waar moet een voortreffelijke sauna aan voldoen” ?

Net bijgekomen van wat gezien wordt als één van de mooiste zomers ooit, moeten wij nu langzaam maar zeker rekening gaan houden met kouder en natter weer.
Persoonlijk ben ik iemand die veel moeite heeft met de herfst en de winter maar ik probeer mij op het positieve te richten en in dat kader verheug ik mij nu al op onze saunabezoekjes.
Het leek ons dan ook leuk om een blog te schrijven met de titel ; “Waar moet een voortreffelijke sauna aan voldoen”, maar we willen daarnaast ook onze persoonlijke top drie van de fijnste sauna’s in Noord Holland met jou delen.

Dus haal je badjas, handdoek en slippers maar te voorschijn, wij begeleiden jou op weg naar een heerlijke en relaxte na zomerse of winterse sauna dag.

Waar moet een voortreffelijke sauna aan voldoen?

1. Rust en stilte

Rust en stilte staat voor ons op nummer één en dat wil zeggen dat een sauna een gelimiteerd aantal bezoekers zou moeten toelaten, om de kwaliteit van het bezoek te waarborgen. Het moet toch minimaal mogelijk zijn om op een rustige en fijne manier van alle faciliteiten gebruik te kunnen maken.

Wij zijn ooit ingegaan op een landelijke aanbieding van een grote en bekende sauna in Harderwijk en we stonden na een half uur alweer buiten, helemaal gek geworden van de extreme drukte en het lawaai om ons heen. Mooi staaltje van goedkoop is duurkoop.

2. Goede faciliteiten

De faciliteiten staan bij ons op nummer twee maar hebben geen waarde als nummer één (Rust) niet is gewaarborgd. Het is absoluut fijn als je veel keuzes hebt in sauna’s en je dit kunt afwisselen met een Turks stoombad of een heerlijk (verwarmd binnen en/of buiten) zwembad . Fijne rust- en lees ruimtes zijn ook uitermate belangrijk en persoonlijk vind ik het een mooi extraatje als een sauna voorzien is van een filmruimte. Daarnaast mag een mooie tuin met dito ligweide en bubbelbaden niet ontbreken. Een warm kruiden- of zoutbad en ook fijne douchefaciliteiten maken het feestje compleet.

3. Goede hygiëne en redelijk nieuw

Schoon en (redelijk) nieuw is toch ook wel heel erg belangrijk, want uiteindelijk lopen we allemaal naakt rond en je weet nooit hoe een ander hygiëne definieert. Bovendien kan je je lelijk ophalen aan een loszittend tegeltje, dus een verouderde sauna is ook geen pretje natuurlijk.

4. Een goed en redelijk betaalbaar restaurant

Een goed en redelijk betaalbaar restaurant is ook iets waar voor ons een sauna het verschil kan maken. Een sauna bezoek gaat in ons geval echt om een volle en complete dag plezier maken en daar mag een lekker en vooral gezond hapje eten niet ontbreken. Ook de kleine kaart moet in orde zijn en de prijs en kwaliteit in evenwicht. Sommige sauna’s hebben meerdere restaurants en soms ook een keuze uit a la carte of een buffet, prima natuurlijk mits niet te massaal en wel intiem en gezellig.

5. Fijne aufguss

Een voortreffelijke sauna voorziet de bezoeker van een fijne aufguss, oftewel opgietingen. Dit is voor ons een super belangrijk onderdeel omdat wij als echte sauna liefhebbers tijdens zo’n dag echt even willen ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen en tijdens een aufguss zweet je alles eruit en kan je je dag als herboren vervolgen.

6. Mooi gelegen

Je kunt je afvragen hoe belangrijk dit is maar het scheelt toch wel of je aankomt rijden op een industrieterrein of je rijdt een prachtig natuurgebied binnen. Natuurlijk zijn alle zaken zoals hierboven genoemd belangrijker, maar onze ervaring is wel dat de mooiste sauna’s toch ook vaak erg mooi gelegen zijn.

7. Leeftijdslimiet

Alhoewel wij gek zijn op kinderen (we hebben zelf een schattig baby’tje van 6 maanden), vinden wij een sauna geen plek voor kinderen. Kinderen willen gillen en plonsen en plezier maken met andere kinderen en dat kan niet in een sauna.

8. Mooie, betaalbare en uitgebreide arrangementen

Over het algemeen maken wij geen gebruik van arrangementen omdat een dagje sauna op zichzelf al vrij kostbaar is met z’n tweeën. Entree in veel gevallen tussen de € 27,50 en € 32,50 en als de lekkere complete dag dan ten einde komt ligt er vaak een rekening op je te wachten ter hoogte van € 125,00 (voor 2 personen). Maar het is wel fijn om iemand die jarig is of het gewoon echt een keer verdiend te verrassen met een mooi arrangement. En als je slechts 1 of 2 keer per jaar de gelegenheid hebt, mag je natuurlijk ook wel eens flink uitpakken.

Dit zijn dus in grote lijnen en in onze optiek de belangrijke kwalificaties waar een voortreffelijke sauna aan moet voldoen. Nu de vraag waar je deze sauna’s vindt in Noord Holland, die het stempel voortreffelijk verdienen. Uit eigen ervaring benoemen wij hieronder onze top 3 van de fijnste sauna bestemmingen in onze regio, waarbij we willen aantekenen dat Noord Holland vast een aantal sauna’s heeft die wij nog niet hebben bezocht, dus waar wij geen waarde oordeel over kunnen loslaten. 

Mijn persoonlijke top 3 van de fijnste sauna’s in Noord Holland

1. Fort Resort Beemster in Zuid-Oost Beemster

 Fort Beemster in Zuid-Oost Beemster: staat bij ons op nummer één en wel om de volgende redenen: 

•Op het gebied van rust en stilte scoort Fort Beemster hoog en dat komt mede door het feit dat deze sauna niet met aanbiedingen strooit en een maximaal aantal bezoekers toelaat. Bovendien is het terrein uitgestrekt en verspreiden de aanwezigen zich al ras.

• Voor de faciliteiten geven wij het cijfer 9. Een extra vermelding verdient de aanwezigheid van een prachtig eilandje met palmbomen en witte zandstrandjes en hangmatten omgeven door een natuurlijke bron waarin je kunt zwemmen. Dus ook in de zomermaanden waan je je hier in een waar paradijs. Alle faciliteiten die garant staan voor een heerlijke en ontspannen wellnessdag zijn hier aanwezig.

• Fort Beemster is schoon en redelijk nieuw. Dit resort is recent open gegaan en heeft dus nog geen last van loszittende tegeltjes, alles is daarnaast keurig schoon zover wij het kunnen beoordelen.

• Het restaurant bij Fort Beemster is goed en redelijk betaalbaar. Alle beschikbare hoofdgerechten kosten
€ 19,00 maar je kunt ook een proeverij samenstellen, een salade (in 2 verschillende maten), of soepje bestellen. Voorts heb je voor ongeveer € 13,50 een saté of een hamburger. Op de lunchkaart staan diverse lekkere en gezonde zuurdesem broodjes. Op de menu’s wordt wat korting gegeven. Minder enthousiast zijn wij over de prijs kwaliteitsverhouding van de borrelgarnituurtjes, redelijk kostbaar gezien de kleine porties.

• De aufguss oftewel opgietingen verdienen een eervolle vermelding bij Fort Beemster. Het fijne is dat Fort Beemster twee zeer kundige en enthousiaste heren in vaste dienst heeft die iedere keer weer een opgieting verzorgen zoals dat bedoelt is. Precies goed qua warmte, lengte en begeleiding en een heerlijke faciliteit.

• Fort Beemster is zeker mooi gelegen. Je begeeft je hier op een bijzondere plek, waar 2 Werelderfgoederen samenkomen, namelijk Werelderfgoed de Beemster en het fort als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. 

2. Sauna Ridderode in Santpoort

Sauna Ridderrode in Santpoort behoort ook al heel lang tot onze favoriete bestemmingen, wanneer wij kiezen voor een dag ontspannen. Dus die staat bij ons op twee en wel om de volgende redenen: 

• Op het gebied van rust en stilte scoort Sauna Ridderode ook hoog en dat komt mede door het feit dat ook deze sauna niet met aanbiedingen strooit en een maximaal aantal bezoekers toelaat. Bovendien is deze sauna rustig gelegen en heb je heerlijke rustruimtes binnen het pand.

• Voor de faciliteiten geven wij het cijfer 8. Een extra vermelding verdient de aanwezigheid van een mini bioscoop met heerlijke relax banken waar 3 x per dag een film gedraaid wordt. Helaas in Ridderode alleen een binnenbad maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de mooie tuin met vijver. Alle faciliteiten die garant staan voor een heerlijke en ontspannen wellnessdag zijn ook hier aanwezig maar toch moet Ridderode in onze ogen duidelijk zijn meerdere erkennen in Fort Beemster.

• Ook Ridderode is schoon en weliswaar niet nieuw, maar wel een aantal jaren geleden erg mooi verbouwd. Alles is netjes en goed verzorgt.

• Het restaurant bij Ridderode is redelijk goed en ook betaalbaar. De kaart is niet al te groot maar biedt voor een ieder wat wils. De prijs/kwaliteit verhouding vinden wij als het gaat om het eten, iets beter verzorgt bij Ridderode (vergeleken bij Fort Beemster) en dat geld zeker voor de snacks tussendoor.

• De Aufguss oftewel opgietingen vinden plaats van vrijdag tot en met zondag en omdat wij vaak doordeweeks van een sauna gebruik maken lopen wij die mis en dat is jammer. De keren dat wij een aufguss hebben meegemaakt was deze oké maar niet op het niveau van Fort Beemster.

• Sauna Ridderode is zeker mooi gelegen. Het ligt tegen een prachtig wandelgebied aan dus je kunt ook voor het sauna bezoek eerst even genieten van de omliggende natuur en de wandelschoenen meenemen.

3. Spa Zuiver in Amsterdam

Spa Zuiver in Amsterdam verdient ook een aanbeveling, omdat veel volgers van New Age Health misschien wel eens een weekendje Amsterdam overwegen en hoe fijn is het dan om een kamer te boeken bij Hotel Zuiver inclusief een Spa arrangement. 

Tip: Via Vakantieveilingen lukt het je misschien om goedkoop aan zo’n arrangement te komen. En via Social deal vind je ook altijd wel weer een mooie aanbieding voor sauna entree.

• Op het gebied van rust en stilte scoort Spa Zuiver niet hoog en dat komt met name door de constructie van dit bouwwerk. Hoewel een architectonisch hoogstandje is Spa Zuiver van binnen een grote ruimte waarin geluid vrije doorgang heeft. Dat wil zeggen, in het rust en chill gedeelte boven hoor je de klanken van het zwembad beneden en daar moet je tegen kunnen. Voor Marlous, als hooggevoelige vrouw, is dit geluid soms overweldigend, omdat je je niet kunt afsluiten voor de drukte. Deze sauna ligt aan de rand van het Amsterdamse bos (achter de Bosbaan) en is dus redelijk rustig gelegen.

• Voor de faciliteiten geven wij het cijfer 7½. Spa Zuiver heeft een binnenbad grenzend aan een mooi buitenbad en achter in de tuin kan je ook gebruik maken van een zeer ruim bemeten whirlpool. Ook Spa Zuiver biedt alle faciliteiten die garant staan voor een heerlijke en ontspannen wellnessdag, maar deze sauna is toch wel minder rustig en binnen ietwat rumoerig.

• Spa Zuiver is erg schoon en redelijk nieuw, alles ziet er absoluut netjes en goed verzorgt uit.

• Het restaurant bij Spa Zuiver is goed maar zeker niet goedkoop. Daarbij willen wij aantekenen dat je gebruik kunt maken van het a la carte restaurant en van de brasserie. Ga ervan uit dat de korting die je kunt behalen op je entreeprijs weer verdampt in het restaurant. Genoeg gezonde en vega hapjes, drankjes en maaltijden op de kaart!

• Spa Zuiver verzorgt 7 dagen in de week en meerdere keren per dag een Aufguss oftewel een opgieting en ook kan je met enige regelmaat gebruik maken van een klankschaal sessie of iets dergelijks.

• Spa Zuiver is voor Amsterdamse begrippen mooi gelegen tegen het Amsterdamse Bos aan. Met de fiets rijdt je via het Olympisch Stadion en door het Vondelpark het centrum van de stad in.

Nawoordje;

We hebben nu besproken waar een voortreffelijke sauna aan moet voldoen en bovendien heb ik onze persoonlijke top 3 onder de sauna’s in Noord Holland met jou gedeeld. Natuurlijk kan jij een andere mening hebben en bovendien heeft onze provincie nog veel meer moois te bieden en locaties waar het fijn toeven is.

Waar het omgaat is dat een sauna bezoek enorm waardevol kan zijn en dat ook jij hier alle dagelijkse beslommeringen of zorgen heerlijk van je af kunt spoelen. Spreek af met een vriend(in), of als je daar meer van geniet ga dan lekker alleen en laat je een dag(deel) lekker vertroetelen. Neem een goed boek mee of pak een tijdschrift en nestel je op een fijne plek bij de open haard met een gezond sapje en laat de boel de boel. Je verdiend het echt !!

Namasté.

Ron Oldenburg

Ik ben de man van Marlous en mede-eigenaar van New Age Health. Naast mijn werkzaamheden voor New Age Health run ik een eigen onderneming.
Ik heb een vrije en optimistische geest en ik ben dol op reizen. Mede onder invloed van Marlous ben ik veranderd en anders in het leven komen te staan.

Tegenwoordig hecht ik meer waarde aan spiritualiteit en bewustwording en daarom vind ik het fijn om Marlous achter de schermen te ondersteunen in haar missie. Ik zal zo nu en dan een mooi en inspirerend blogartikel plaatsen.

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!