06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Wat de cannabisplant met je gezondheid te maken heeft? Nou…veel!

Cannabisplanten en gezondheid. Maar weinig mensen zullen enthousiast hun vinger opsteken als er gevraagd wordt wat deze twee zaken met elkaar gemeen hebben. Ja, misschien een paar verstokte blowers die zich stukken beter voelen als ze een jointje opsteken, maar daar gaat dit artikel niet over.

Dat je high kunt worden van cannabis en dat de regering het daarom als een drug beschouwt, dat weten we nou wel. En dat is ook de reden dat deze plant zo’n slechte reputatie gekregen heeft gedurende de laatste pakweg 80 jaar, toen de Amerikaanse regering in de jaren ’30 de plant voor het eerst als “drug” labelde en dit standpunt over vrijwel heel de wereld navolging vond.

Want high worden, dat mag natuurlijk niet. Lezers van deze website die wel eens een Ayahuasca-ceremonie gedaan hebben, een ademsessie of op een andere manier de hogere sferen verkend hebben zullen het daar waarschijnlijk stevig mee ONeens zijn (net als ondergetekende trouwens), maar daar kunnen we misschien later nog eens wat dieper op ingaan.

Dit stukje gaat echter over alle gezonde eigenschappen die de cannabisplant bezit en die door de “War on Drugs” ook steeds meer naar de achtergrond verdrongen zijn. Want wat is dat nou eigenlijk met dit plantje? Waarom legaliseren steeds meer landen deze plant de laatste tijd weer, zoals vorige week nog Canada?
Of maken ze in ieder geval het medicinale gebruik ervan niet langer strafbaar en wordt het daar – i.t.t. Nederland – ook vergoed door de zorgverzekeraars?

Het Verhaal van de Cannabisplant

Nou, ga er maar even voor zitten, want het ware Verhaal van Cannabis is eigenlijk heel bijzonder.
De cannabisplant is altijd een trouwe metgezel geweest voor de mens door de geschiedenis heen.

Zelfs in oude graven van meer dan 4.000 jaar oud is cannabis aangetroffen als grafgeschenk aan de overledene, van China tot hier in Nederland. Een teken dat deze plant ook toen al een bijzondere plaats innam in de samenleving.

En sinds de jaren ’90 weten we ook waarom. Want behalve de “trips” die je kunt maken vanwege THC, het psycho-actieve stofje in de cannabisplant, sluiten de vele andere werkzame stofjes, cannabinoïden geheten, ook naadloos aan op ons eigen inwendige systeem. Dit zogenaamde endo-cannabinoïde systeem, dat lang verborgen bleef voor wetenschappers, blijkt alles te maken te hebben met onze gezondheid. Het fungeert als een soort controlekamer in ons lichaam door alle vitale lichaamsprocessen met elkaar te coördineren. Van het afweersysteem tot de spijsvertering en van de stofwisseling tot het slaap-waakritme.

Via de lichaamseigen cannabinoïden communiceren alle lichaamsfuncties optimaal en wordt het hele systeem in homeostase gehouden.

Ja, ons lichaam maakt dus zelf ook een soort cannabinoïden aan. Die worden “endo-cannabinoïden” genoemd en werken als neurotransmitters die belangrijke signaaltjes van cel naar cel overbrengen.

Het effect van een cannabinoïdentekort op je gezondheid

Door de uitdagingen waar ons lichaam in de moderne tijd mee vaak te kampen heeft, zoals stress, een onvoldoende gezond dieet en gifstoffen die het lichaam binnenkomen, zijn we soms echter niet goed meer in staat om nog genoeg endo-cannabinoïden te produceren. Dan kunnen er allerlei gezondheidsklachten ontstaan, zoals ontstekingen, pijn, depressie en kanker. En dan kunnen de cannabinoïden van de plant, fyto-cannabinoïden uitkomst bieden.

Dit doen ze zo goed, dat mensen die al jarenlang met hardnekkige klachten kampen waar geen farmaceutisch middel tegen leek te helpen en die dan voor het eerst maar eens, op hoop van zegen, een cannabismiddel zoals wietolie proberen, de werkzame stofjes soms linea recta naar het probleemgebied voelen gaan. En daar hun heilzame werk doen.

Talloze mensen hebben hier inmiddels al verslag van gedaan, bijvoorbeeld te zien op de website van de Stichting Mediwiet of op YouTube.

Wetenschappelijk bewijs

Ook de wetenschap heeft zich niet onbetuigd gelaten, want er zijn de afgelopen jaren honderden wetenschappelijke studies gedaan naar de medicinale werking van cannabis. Vaak zonder dat de media er veel aandacht aan besteedden, want tja, het blijft toch een beetje controversieel hè, zo’n “drug” die opeens zo’n grote rol blijkt te kunnen spelen voor onze gezondheid en zelfs patiënten kan genezen. Maar dat er niet over dit wetenschappelijk bewijs gerapporteerd wordt, wil niet zeggen dat het niet bestaat!

En daar houden de voordelen van cannabis nog niet op. Vroeger, toen wiet en haar stugge zusje hennep nog gewoon legaal waren, werd de plant bijna te pas en te onpas gebruikt. Je kunt er kleding van maken, touw, papier, brandstof en nog veel meer. De ijzersterke, goed isolerende vezels van hennep blijken ook nog eens prima bouwmateriaal te vormen. De eerste huizen van hennepblokken worden inmiddels alweer gebouwd.

Er wordt geschat dat cannabis vóór de jaren ’30 in meer dan 60% van alle medicijnen voorkwam en in totaal meer dan 50.000 verschillende toepassingen kent. Met als extra voordeel dat de plant ook nog eens razendsnel groeit (in een paar maanden is hij/zij – een cannabisplant kan beide geslachten hebben – een paar meter hoog) en op vrijwel elke ondergrond groeit. In de buitenlucht heeft het gewas ook geen bestrijdingsmiddelen nodig; het weet alle bacteriën, schimmels en insecten prima zelf van zich af te houden.

Maar cannabis is toch verslavend en gevaarlijk?

En de nadelen van cannabis dan waarvoor we altijd gewaarschuwd zijn, zoals dat het verslavend werkt en het schade aan het brein kan veroorzaken? Dat eerste is gedeeltelijk waar, in de zin van dat het licht verslavend kan werken als je het regelmatig gebruikt. Maar Jellinek houdt hier statistieken over bij en die laten zien dat bijvoorbeeld roken en alcohol veel verslavender zijn dan cannabis. Iedereen die voor de gezelligheid wel eens een drankje drinkt maar verder prima zonder kan, weet dat het met dat verslavingsrisico van cannabis dus wel meevalt.

En die breinschade dan? Nou, dat blijken vooral indianenverhalen te zijn.

Wetenschappelijke studies hebben laten zien dat de hersens van regelmatige cannabisgebruikers minstens even vitaal zijn als die van niet-gebruikers, en dat de angstverhalen die er soms rondgaan over notoire blowers die in een psychose raakten of aan geheugenverlies gingen lijden, waarschijnlijk eerder toegeschreven moeten worden aan de pesticiden die sommige binnenkwekers over hun plantjes spuiten.

Wie vervuilde wiet rookt, krijgt bij iedere ademteug die geconcentreerde gifstoffen binnen en dit kan inderdaad tot hersenschade leiden. Maar daarvoor is de cannabisplant dus niet verantwoordelijk!

En wat ook nog zo leuk blijkt te zijn aan de cannabisplant: hij is gewoon eetbaar! Rauw is hij misschien wat minder makkelijk weg te krijgen, want de bladeren zijn o zo taai. Maar ondernemers in vooral de landen die cannabis inmiddels gelegaliseerd hebben zijn de gezonde cannabinoïden zoals CBD, CBG en THC nu ook al gaan verwerken in o.a. thee, drankjes, pizza’s en hartige snacks.

Daarnaast worden ze steeds meer verwerkt in onder meer zonnebrandcrème, cosmetica, oliën en huidverzorgingsproducten, want ze zijn gezonder en goedkoper te maken dan veel chemische alternatieven.

Het ontwijken van een roes

En dat high worden dan, moet je daar dan niet voor oppassen als je dat niet wilt? Ja, daar moet je zeker even op letten bij bijvoorbeeld het gebruik van wietmedicijnen zoals wietzalf en wietolie. Maar bij kleine hoeveelheden THC zoals die in de genoemde producten verwerkt worden loop je dat risico nauwelijks, want met THC is het net als met alcohol: je gaat het effect pas echt merken als je er méér van inneemt.

En ook voor wietolie geldt dat de roes vrij makkelijk te ontwijken is, bijvoorbeeld door de druppeltjes in te nemen vlak voor het slapen gaan. In je slaap merk je niets van een roes, en als je wakker wordt is ie allang weer voorbij. Sterker nog: je zult waarschijnlijk heerlijk slapen, omdat THC ook nog eens een uitstekend slaapmiddel is.

Kortom, de toekomst voor de ooit zo verguisde cannabisplant ligt wagenwijd open en ziet er zonnig uit. Misschien nog niet in Nederland, omdat we hier te maken hebben met een minister-president die de plant, niet gehinderd door enige kennis van zaken op dit gebied, nog steeds “troep” noemt.

Maar een wereldwijde volksbeweging valt ook in ons kikkerlandje uiteindelijk niet tegen te houden. Wie weet trakteer jij je vrienden over een paar jaar ook wel op een overheerlijke en gezonde punt wietpizza?

Kees de Graaff

 

Kees de Graaff

Ik ben een lichtwerker, wat inhoudt dat ik het als mijn missie zie om het bewustzijn van mensen over allerlei zaken te verhogen. Zaken die ertoe zouden bijdragen dat de wereld een betere plek werd als men de waarheid erover kende (want er wordt nogal wat voor ons verborgen gehouden door ‘the powers that be’). Zoals geheime genootschappen, het hiernamaals, karma, zielen en bewustzijn, graancirkels, buitenaards leven en UFO’s, kanker, cannabis en nog veel meer. http://hetgrotereplaatje.nl/ ;
https://thc-olie.nl/ ; https://galacticchannelings.com/