06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Waaruit ontstaan vooroordelen en hoe ga ik hiermee om?

De doelgroep van New Age Health bestaat uit hooggevoelige en nieuwetijdse vrouwen die bereid zijn uit een keurslijf te stappen op zoek naar het ware geluk. Zij zijn en denken vaak anders en maken vanuit dat anders zijn ook andere keuzes als te doen gebruikelijk.

Soms lijkt dat “anders zijn” wel niet te mogen en wekt het irritatie op of vooroordelen met als mogelijk gevolg dat je je geïsoleerd voelt. Dus het onderwerp van dit artikel, “waaruit ontstaan vooroordelen en hoe ga ik daarmee om” helpt jou mogelijk bij het accepteren van jouw anders zijn.

Let wel ; een vooroordeel is een tekortkoming van diegene die zich daaraan schuldig maakt!

Zelf heb ik op 52 jarige leeftijd mijn huis verkocht en mijn (vaste) baan opgezegd om te gaan reizen en ben ik door heel veel mensen voor gek verklaard. Slechts een klein groepje mensen sprak zijn of haar bewondering en vertrouwen uit maar nog veel meer mensen hadden een (voor)oordeel.

Inmiddels zijn er ook een aantal mensen die denken dat ze hun gelijk hebben gehaald omdat wij onze bestemming in het buitenland niet vonden en terug in Nederland even de tijd nodig hadden om ons ritme terug te vinden. Nu ben ik op 55 jarige leeftijd ook nog vader geworden van een prachtig mooi dochtertje en dat is al helemaal niet zoals onze maatschappij het bedoelt heeft.

Maar ik ben gelukkig, ken mijn verantwoordelijkheden, ik houd niet mijn hand op, doe niemand kwaad en heb vertrouwen in mijzelf, Marlous en onze toekomst. Inmiddels zitten we in een flow met New Age Health en begint mijn bedrijf ook steeds beter te renderen. Helemaal zelf vanuit het niets opgebouwd en dus super trots. 

Waaruit ontstaan vooroordelen?

Ik vond een aantal mooie quotes die ik jou niet wil onthouden ;

  • Vooroordelen ontstaan vaak als mensen niet de moeite nemen om te onderzoeken hoe anderen echt zijn en wat ze beweegt.
  • Een oordeel komt voort uit nadenken en afwegen. Een vooroordeel komt vaak tot stand zonder na te denken of af te wegen.
  •  Angst, onwetendheid & het gemak te willen simplificeren.
  • Vooroordelen zijn een heel natuurlijke eigenschap van de mens, om (vermeende) dreiging te ontwijken. Vooroordelen komen dus voort uit angst. Angst is tot op zekere hoogte een gezonde emotie om dreiging te kunnen aanvoelen en er vervolgens op te handelen. De kunst is echter om je vooroordeel te durven herzien, als de dreiging niet reëel is gebleken.
  • Vooroordelen ontstaan uit angst (onbekend maakt onbemind) en zelfbehoud. Je voelt je veilig in je eigen groepje/leefomgeving en dus is alles wat daar niet in past of lijkt te passen bij voorbaat al verkeerd of zelfs slecht.
  • Vaak zijn vooroordelen (het resultaat van) veralgemeningen. We generaliseren. Voorbeelden van vooroordelen zijn: “Alle Duitsers hebben bierbuiken”, “Belgen zijn dom”, “Nederlanders zijn krenterig” of “Dikke mensen zijn gezellig”.Deze theorieën laten zien dat het probleem niet ligt bij jou omdat je anders bent of doet, jij mag jouw eigen keuze maken in het leven en die keuzes zijn (mits je niemand daarmee schaad) altijd goed ! Jouw omgeving zou zijn best moeten doen om jouw keuzes te begrijpen en deze te accepteren (ook al strookt het niet met hoe men zelf in het leven staat en hoe men zelf in een bepaalde situaties zou handelen).

Hoe ga je om met vooroordelen?

Een vooroordeel is een negatieve mening of een overtuiging met betrekking tot een persoon of een groep die niet op feiten is gebaseerd. Eigenlijk een vooringenomenheid. De hierboven geplaatste quotes in aanmerking genomen moeten wij ons van vooroordelen dus eigenlijk niet al teveel aantrekken. Maar voor sommige is dat niet gemakkelijk.

Hoe belangrijk zijn de personen die een vooroordeel hebben in jouw leven en heb je aan de mensen die veel voor je betekenen voldoende duidelijk gemaakt waarom jij bepaalde keuzes hebt gemaakt.
Uiteindelijk kan jij door je “anders zijn” ook bewondering oogsten maar dat begint natuurlijk bij zelfacceptatie en goed doen.

En soms raak je door authentiek te zijn mensen kwijt maar je gaat onherroepelijk nieuwe mensen ontmoeten uit jouw dimensie, vertrouw daarop.

Ik zelf negeer eigenlijk iedereen die een vooroordeel heeft en zich onvoldoende heeft verdiept in mijn verhaal en mijn beweegredenen. Mensen die dicht bij mij staan probeer ik goed te informeren en uit te leggen waarom ik bepaalde keuzes maak of heb gemaakt. Als er dan nog steeds geen bereidheid is om dat te accepteren of men begrijpt het nog steeds niet dan laat ik het los.

Overigens ben ik niemand verantwoording verschuldigd, maar mensen die dicht bij mij staan maken zich misschien zorgen omdat zij niet goed begrijpen waar mijn keuzes op gebaseerd zijn terwijl zij het wel goed met mij voor hebben.

Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan een vooroordeel.

Waaruit ontstaan vooroordelen… Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan een vooroordeel, het gaat om de bereidheid om je goed en uit de eerste hand te laten informeren en de wil om iemand die anders is of denkt te begrijpen.

Het vooroordelen is een ongezonde bezigheid, het kan er daadwerkelijk voor zorgen dat je uitvoerende brein minder goed gaat functioneren. Mensen met een sterk vooroordeel steken teveel energie in het reguleren van hun eigen gedrag. Daag je eigen bestaande overtuiging maar eens uit en versterk jouw betrokkenheid met de maatschappij op een gezonde manier.

Als je dit een interessant onderwerp vind adviseer ik je ook de blog van Marlous te lezen, waarin ze schrijft  hoe je een vrijer leven kunt creëren voor jezelf. Hierin gaat ze dieper in op het stuk waarin mensen een (voor)oordeel over ons hebben. Lees hier deze blog.

Namasté.

Ron Oldenburg

Ik ben de man van Marlous en mede-eigenaar van New Age Health. Naast mijn werkzaamheden voor New Age Health run ik een eigen onderneming.
Ik heb een vrije en optimistische geest en ik ben dol op reizen. Mede onder invloed van Marlous ben ik veranderd en anders in het leven komen te staan.

Tegenwoordig hecht ik meer waarde aan spiritualiteit en bewustwording en daarom vind ik het fijn om Marlous achter de schermen te ondersteunen in haar missie. Ik zal zo nu en dan een mooi en inspirerend blogartikel plaatsen.

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!