06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Stap uit je comfortzone en leef je leven met meer lef.

Dit blogartikel gaat over uit je comfortzone stappen en datgene doen waar je in eerste instantie voor terug deinst, waar je over twijfelt of zelfs bang voor bent. Wanneer je twijfelt ben je al gauw geneigd om de uitdaging (of confrontatie) niet aan te gaan.

Maar met wie ga je de uitdaging eigenlijk niet aan, met jezelf?

In mijn coachingspraktijk kom ik mensen tegen die voor een dergelijke uitdaging staan en twijfelen over wat te doen, welke richting ze op ‘moeten’ gaan en hoe ze verder kunnen. Soms zijn ze zich niet bewust van de uitdaging of verandering die op hen wacht, maar allemaal voelen ze dat er ‘iets niet lekker gaat of loopt’ en willen ze dat niet meer.

Maar wat dan wel? Een nieuwe richting? En op welk gebied dan; werk, relaties, financieel? Je denkt dan vaak; “Ik weet wat ik heb en niet wat ik krijg”, met als gevolg dat je blijft proberen wat je eerder deed en blijf je in je comfortzone.

Wat is je comfortzone?

Je comfortzone zijn in het kort alle handelingen en gedragingen die je doet zonder dat je erbij na hoeft te denken, of die je eerder gedaan hebt. Alle ‘automatische’ reacties en gedragingen van jezelf op het gedrag of handelen van je collega’s, je kind, partner, familieleden etc. zitten in je comfortzone. Dit is een beperkte omschrijving maar het is wel veel automatisme wanneer je erbij nadenkt.

Onze comfortzone is zo groot dat we er gemakkelijk ons hele leven in door kunnen brengen.

Maar soms voelt die comfortzone niet goed meer en merk je steeds sterker dat je iets anders wilt. En dat is precies het beginpunt van bewustwording die de mogelijkheid creëert om je leven anders in te richten.

Waarom zou ik uit mijn comfortzone moeten stappen?

Daar zijn meerdere redenen voor en ik zal er twee noemen:

1. Je kunt de resultaten behalen in je leven die je wenst te bereiken:

“Als je doet wat je altijd deed zul je krijgen wat je altijd kreeg”.

Maar wanneer je niet tevreden meer bent met de opbrengst van je huidige levenswijze en je iets wilt veranderen, zal je iets van jezelf moeten veranderen, iets van je eigen (manier van) handelen. Dat kan iets groots of iets kleins zijn, afhankelijk van wat je wilt bereiken.

Soms is iets kleins nodig om iets groots te bereiken.

2. Je zult als mens groeien en doet nieuwe ervaringen op:

Doordat je uit je comfortzone stapt, doe je nieuwe ervaringen op die je weer op een andere manier laat denken over situaties, mensen, gebeurtenissen etc. Hierdoor ga je uiteindelijk weer anders reageren.
Je handelingsmogelijkheden worden daardoor uitgebreid en hierdoor ontwikkel je jezelf als collega, familielid, vriend etc. Je groeit als mens op allerlei gebieden.
Hierdoor behaal je andere resultaten en vaak zijn dat die resultaten waar je uiteindelijk blijer van wordt, dan in je huidige situatie het geval is.

Er zijn nog meer redenen op te noemen, maar is dat echt nog noodzakelijk? Moet je nog meer redenen hebben om uit je comfortzone te stappen?

Hoe stap ik uit mijn comfortzone?

Uit je comfortzone stappen betekent niets meer of minder dan stil te staan bij wat je doet en het effect daarvan op anderen én op jezelf objectief en kritisch te bekijken. Uit je comfortzone stappen betekent daarna het bewust loslaten van je oude patronen en acties en bewust anders te handelen. En dat moet je dan doen terwijl je niet weet wat het effect daarvan zal zijn. Hoe veel lef heb je daarvoor nodig!

Het vraagt lef om stil te staan bij jezelf, om naar jezelf en je handelen te kijken. En om een bewuste keuze te maken om het anders te gaan doen en om dat constant te oefenen in elke situatie die zich voor doet waar jij je bewust van bent.

Het vraagt veel lef om dit toe te passen, terwijl je in eerste instantie alleen een uitkomst van je andere handelen (in de vorm van een beeld of een gevoel) voor ogen hebt en je niet weet of je die ook (direct) gaat behalen.

Je kan deze verandering zelf in werking stellen of de hulp van bijvoorbeeld een coach vragen. Soms is dat net het steuntje in de rug dat je nodig hebt. Maar je hebt zelf ook veel kracht, kunde en kennis en niemand kent jou beter dan jijzelf, wanneer je heel eerlijk bent tegen jezelf kun je veel bereiken.

Uit je comfortzone stappen; kort en bondig

Wanneer je merkt dat je andere resultaten wilt, dan de resultaten die je nu ervaart en dat je meer vanuit je eigen kracht wilt leven, stap dan eens uit je comfortzone.

Het is misschien wel makkelijker dan je denkt. Het is een kwestie van BEWUSTWORDING, van LEF en van ACTIE. Het gaat om het bewust worden dat je anders wilt leven en het lef hebben om actie te ondernemen om bewust anders te reageren of te handelen.

Door dit lef te hebben, door uit je comfortzone te stappen en de uitdaging met jezelf aan te gaan wordt je steeds meer de persoon die je wil zijn.
Je zou eens kunnen beginnen met één keer per dag bewust anders te handelen of te reageren, ik ben benieuwd wat jou dit op gaat leveren.

Heel veel plezier met het oefenen.

Hartelijke groet,
Jan Roosloot

 

Jan Roosloot

Ik ben coach bij coachingspraktijk “De Loot”. Ik geef individuele coaching waarbij ik je dusdanig bevraag, uitdaag en confronteer dat je je bewust wordt van je eigen patronen en je jezelf vragen gaat stellen over je huidige manier van handelen en reageren.

Wanneer je meer wilt leven vanuit je eigen kracht en zaken anders aan wilt pakken dan zou je aan mijn coaching kunnen denken. Voor meer info zie mijn website: www.deloot.nl