06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Patronen doorbreken

Dit artikel gaat over patronen doorbreken. Heb je ook wel eens het gevoel in een rondje rond te draaien? Dat je steeds dezelfde mensen tegenkomt, jezelf hetzelfde hoort vertellen of ziet doen zonder dat je in staat bent hier iets aan te veranderen?
Dan is het vaak een vast patroon waar je in zit. Een patroon wat zich onbewust herhaalt en dus niet doorbroken wordt.

Alles op aarde verloopt volgens een patroon of cyclus

Als een geoliede machine verloopt alles op aarde en in de sterrenhemel volgens een patroon of cyclus.
De natuur heeft zo zijn eigen patroon van leven en bewegen met zijn seizoenen, bijvoorbeeld de zee met eb en vloed, de groei van de planten en hun vorm, kleur, geur en verscheidenheid. De dieren bijvoorbeeld met hun voortplanting, winterslaap en/of jaagpatroon.

Ook in het heelal zie je terugkerende patronen, de opkomst van de zon en de maan, de Melkweg en de sterrenstelsels die op vaste tijden aan de hemel te zien zijn. De patronen of cycli zorgen voor een regelmaat en door die regelmaat wordt alles op elkaar afgestemd.

Onze patronen ontstaan uit ervaringen uit het verleden, met de daarbij ervaren emoties

Wij, mensen, hebben ons waak-en slaapritme, ons eetpatroon, onze bezigheden en gewoontes.
Waar wij met de dieren en de natuur van verschillen zijn onze hersenen. Met onze hersenen zijn we onder andere in staat dingen te beredeneren, herinneringen op te slaan, emoties te vertalen, te communiceren op verschillende niveaus, te fantaseren, verbinden, creëren enzovoort.

In onze hersenen hebben wij ook patronen van denken. Deze patronen komen mede voort uit onze gewoontes en ervaringen die we hebben opgeslagen met de daarbij ervaren emoties.
Ook kunnen ze voortkomen uit gekopieerd gedrag.

De gewoontes houden we vast omdat ze ’n zeker gemak met zich meebrengen, we herhalen ze vaak onbewust en automatisch, ze zorgen ook voor rust en regelmaat, dat we op tijd eten en slapen en goed kunnen functioneren.

Passen de patronen die we ons aangemeten hebben nog wel echt bij ons?

Nu kan het zijn dat door onverwachte gebeurtenissen een patroon doorbroken wordt of ontregeld raakt, doordat er bijvoorbeeld slijtage optreedt of mogelijk een patroon vastloopt omdat er ergens een tekort ontstaat, of wat voor reden dan ook.

Dit kan zijn met alledaagse dingen zoals een fietsketting die vastloopt of te ver uitgerekt is of niet meer geolied is. Regelmatig zouden we dit soort dingen na moeten kijken maar hoe vaak gebeurt dat pas als we er last van ondervinden en zelfs dan gaan we er soms nog zo lang mee door tot het helemaal stuk is.

Met ons lijf gaan we vaak niet anders om, om maar niet te spreken van wat er in ons hoofd en hart omgaat.

Hoe staat het met onze eigen patronen, hoeveel gewoontes voeren we met aandacht uit?

We hebben gewoontes, communicatie- en bewegingspatronen waar we ons aan vasthouden om erbij te horen, niet buiten de boot te vallen.

We houden die patronen soms jarenlang vast zonder ons af te vragen of we nog wel in dat bootje willen zitten of bij die groep willen zijn, dat werk willen doen, waarom we op die manier reageren.

We houden ons daarmee in stand maar “ontwikkelen” nauwelijks. Eigenlijk wordt het steeds “in-gewikkelder”.

Begin met kleine stapjes om je patronen te doorbreken

Als je merkt dat je ergens in vastloopt, maar geen idee hebt hoe je deze patronen kan doorbreken kan je beginnen met een klein dingetje te veranderen. Door de dingen die je doet op een andere manier “af te wikkelen”. Bijvoorbeeld je ontbijt; eet eens wat anders en met aandacht, zonder krant of ochtendnieuws, of neem een andere route naar je werk of school, lopend of met fiets i.p.v. de auto. Geef je lichaam eens extra aandacht door het na het douchen zorgvuldig af te drogen of in te smeren en bedank je lichaam eens voor wat het allemaal voor je doet.

Kijk op je werk eens aandachtiger naar je omgeving, wat gebeurt er nog meer buiten jouw eigen taak?
Hoe verhoudt je je tot je verschillende collega’s, wat is je gedrag, gedachte, weerstand, hoe wikkel je gesprekken af en hoe wikkel je jezelf af aan het einde van de dag?

Door bewust te zijn van je patronen en langzaam je patronen te doorbreken, ontstaat er ruimte in je hoofd

Je kan ook eens kijken naar je gedachtenpatroon. Hoe is dit verbonden aan je gewoontes?
Hoe sta je op ’s ochtends uit bed en wat denk je dan? Is dat positief of negatief?
Denk je vaak dezelfde gedachte als je aan je werk, schoonmoeder of liefje denkt en hoe “ontmoet” je dan diegene.

Misschien kan je deze “vaste gedachte” omzetten in een andere waardoor je met een ander gevoel de dag begint. Een ander gevoel geeft vaak ook een andere lichaamshouding, een andere lichaamshouding geeft ook weer een andere reactie op een “ontmoeting”.

Kijk maar eens wat het met je doet als je in je gedachtepatroon het woord “moeten” veranderd in het woord “willen”.

Door je bewust te worden van je patronen en langzaam je patronen te doorbreken zal je zien dat er ruimte ontstaat in je hoofd en om je heen. Ruimte en aandacht voor jezelf, voor anderen en veranderen. Door bewust je patroon te doorbreken creëer je bewustzijn en ruimte en wordt je wereld levendiger en jijzelf dus ook.

Begin eens als je zin hebt met één klein dingetje. Iets makkelijks. Eigenlijk juist dat eerste dingetje dat terwijl je dit las zo spontaan, intuïtief, in je opkwam.

Namasté.

 

Dromen najagen

Ben jij klaar voor het leven van jouw dromen? 

Yoga stap voor stap

Een Yoga cursus die je stap voor stap meeneemt in de basis van Yoga. 

Mindfulness

Deze cursus mindfulness helpt je te aarden in het huidige moment.

Conny Schoemaker

Ik ben kinderyogadocent vanuit de Raya-yogafilosofie. Ik volg momenteel de opleiding “Effectieve intuïtieve ontwikkeling”.
Ik zit in het laatste jaar en specialiseer mij dit jaar o.a. in het auralezen.

Heb je interesse in of behoefte aan een intuïtief gesprek, wil je één op één yogales, zoek je intuïtieve coaching, ben je geïnteresseerd in wat een aurareading je kan brengen, of wil je een combinatie van dit alles ervaren? Vul dan het contactformulier in op deze website, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.