06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Onbewust geleid door emoties

Het grootste deel van je leven word je onbewust geleid door je emoties.

In mijn vorige blog heb ik wat verteld over gewoontes en patronen, gewoontes worden gevormd door emoties en gedachten.                                                                                                                                      Emoties en gedachten zijn aan elkaar verbonden, ze kunnen niet los van elkaar bestaan. Elke emotie die je hebt, brengt een gedachte met zich mee.

Een emotie ontstaat uit iets wat je ervaren hebt met je zintuigen. Horen, voelen, proeven, zien en ruiken.
De gedachte die de emotie teweegbrengt staat zelden alleen. Hij brengt een hele reeks aan gedachtes met zich mee van waaruit je over kunt gaan tot een handeling of in ‘n gedachtestroom blijft ronddraaien waardoor je niet tot handelen over kunt gaan.

Je wordt onbewust geleid door je emoties.

Een emotie ontstaat door een zintuiglijke ervaring

Belangrijk voor jezelf is om eens te kijken waarom je iets doet, of waarom je iets uit de weg gaat, of waarom je het op die manier doet. Welke ervaring, emotie, gedachte zit er achter die handeling en klopt dat nog wel met wie je nu bent of wilt zijn?

Bijvoorbeeld als klein kind krijg je van je moeder een heerlijke rijpe aardbei. Je weet niet wat het is. Je ziet je moeder eerst een aardbei pakken en eraan ruiken, je ziet op haar gezicht een uitdrukking komen van iets dat je herkent als goed, lekker of fijn. Je moeder ruikt aan de aardbei, eet de aardbei en je hoort haar zeggen mmmm, ooohh, dat is lekker.

De volgende aardbei waar ze aan ruikt is voor jou. Ze geeft je de aardbei, je voelt de aardbei tussen je vingers en je ruikt eraan. In je herinnering wordt de ervaring vast gelegd van hoe een rijpe aardbei voelt en ruikt. Je steekt de aardbei in je mond en je proeft de smaak van de aardbei. De wat ruwe structuur van de buitenkant, het zachte vruchtvlees van de binnenkant, het zoete sap, de smaak die de aardbei afgeeft in je mond. Al deze sensaties die je ervaart worden opgeslagen in je geheugen.

De volgende keer dat je een rijpe aardbei ziet of ruikt kan dat vakje in je geheugen opengaan en komen de emoties die je voelde bij het eten van de aardbei vrij, er zal zich ook onmiddellijk een gedachte vormen.  Deze gedachten kan bijvoorbeeld zijn;  ooh dat is lekker of ik wil nu een aardbei eten of je denkt aan je moeder.

Het kan ook zijn dat de volgende aardbei zuur is of ’n rotte plek heeft waardoor je het eten van de aardbei uit de weg gaat of waardoor je je bij de volgende aardbei terughoudender opstelt. Je brengt de ervaring naar binnen.

De aardbei is iets wat buiten je lichaam was, buiten jou zelf, en wat je door middel van je zintuigen naar binnen hebt gebracht, je hebt het verinnerlijkt, het zit nu in jezelf.
De aardbei zelf poep je weer uit maar de het eten van de aardbei, de sensaties die dat teweegbracht zit in je geheugen, in je herinnering, je emotie, je beleving.

Onbewust geleid door emoties

Het proces van de aardbei speelt zich voortdurend af in je leven. Je hele leven bestaat uit een hoop opgeslagen emoties en gedachten maar dat wil niet zeggen dat dat ook allemaal waarheid is of nog relevant voor je is.

Al deze herinneringen, die bestaan uit emoties en gedachten, houden we vast in onszelf en worden vaak niet meer getoetst waardoor ze een patroon van denken worden en/of een patroon van handelen.

Het is daarom in het proces van je bewustwording belangrijk om eens te kijken naar waarom je de dingen doet die je doet. Wat is de emotie die er achter schuil gaat? Waar komt die gedachte vandaan? Ondervind ik inderdaad nog gemak van dit patroon?
Belemmert het mij of helpt die gedachte of emotie mij verder?

Heb je het gevoel dat je jezelf belemmert en heb je moeite om te zien waar dat aan ligt dan kan je er misschien samen met mij eens naar kijken met behulp van yoga, intuïtieve  coaching of eens kijken of  ’n aura reading je kan verhelderen.

Geïnteresseerd?

Je kan vrijblijvend contact met mij opnemen via het contactformulier.

Namasté.

 

Conny Schoemaker

Ik ben kinderyogadocent vanuit de Raya-yogafilosofie. Ik volg momenteel de opleiding “Effectieve intuïtieve ontwikkeling”.
Ik zit in het laatste jaar en specialiseer mij dit jaar o.a. in het auralezen.

Heb je interesse in of behoefte aan een intuïtief gesprek, wil je één op één yogales, zoek je intuïtieve coaching, ben je geïnteresseerd in wat een aurareading je kan brengen, of wil je een combinatie van dit alles ervaren? Vul dan het contactformulier in op deze website, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.