06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Nationale week zonder vlees 2020

 

De nationale week zonder vlees 2020 vindt dit jaar plaats van maandag 9 maart t/m zondag 15 maart en natuurlijk willen wij van “Met Marlous” zoveel mogelijk mensen oproepen om gehoor te geven aan deze mooie actie. Meer dan een goede reden dus om mijn reeds eerder geschreven blogartikel over dit onderwerp te herplaatsen.

 

“De nationale week zonder vlees” is een initiatief van Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër en zij wordt daarin ruimschoots gesteund door diverse partijen uit de voedingsindustrie. Elke dag vlees eten is gewoonweg niet meer van deze tijd en daarom stuurt men aan om flexitarisch te gaan eten. Dat houd in dat je vlees, vis en vegetarisch met elkaar afwisselt. Als iedereen één dag per week geen vlees  eet, heeft dit ontzettend veel positieve gevolgen voor mens, dier en milieu. Dus, als we vlees wat vaker weglaten zal dit een positieve invloed hebben op de aarde en haar toekomst.

 

Nationale week zonder vlees 2020. Ik doe mee, jij ook?

 

Toen ik in 2018 voor het eerst geconfronteerd werd met dit nationaal gedragen initiatief, waaraan inmiddels meer dan 57.000 Nederlanders meedoen, maakte mijn hart een sprongetje. Want hoe mooi is het dat het onderwerp “vleesconsumptie” nu eens de aandacht krijgt die het verdiend. Het zet de Nederlander hopelijk aan tot nadenken en het spoort bovendien het creatieve vermogen aan over wat er allemaal in de keuken mogelijk is zonder vlees.

 

Fantastisch! Om nog maar te zwijgen over de waanzinnige gevolgen voor Moeder Aarde. Weet jij bijvoorbeeld dat een week lang geen vlees eten maar liefst 7 maanden douchewater, CO2 uitstoot van 114 km autorijden en 1 hele kip het leven bespaart.

 

Eerder schreef ik al een blogbericht over de nadelen van vlees consumptie , maar dit artikel had een wat negatief karakter omdat ik mij oprecht zorgen maak. Ik wilde de boel wakker schudden en daarin wordt ik nu op een geweldige manier ondersteund omdat “de nationale week zonder vlees” dus landelijk gedragen wordt.

 

Thuis maken wij bewuste keuzes, met oog op dier en milieu

 

Als ik kijk naar mijn eigen gedrag als het gaat om het eten van vlees merk ik dat ik de laatste tijd erg aan het veranderen ben. Ik lees me regelmatig in over bepaalde onderwerpen en omdat ik daardoor meer te weten ben gekomen, wordt het ook moeilijker te genieten van een stukje vlees, dat is een proces.

 

Zoals eerder vermeld eten wij thuis al niet veel vlees, hoogstens 2 x per week en dan maximaal 100 gram per persoon en uiteraard alleen biologisch. Maar inmiddels sla ik bij andere mensen vlees af en eet ik het niet meer in restaurants, ik noem mijzelf soms vegetarisch maar ben dat nog niet voor de volle 100%.

 

Ik voel als hooggevoelig persoon de energie van de dieren wanneer ik het eet en kan het niet over mijn hart verkrijgen om mee te doen aan de beroerde omstandigheden van de vleesindustrie. En dus kies ik voor vegetarisch of in ieder geval biologisch en merk dat mijn smaak en voorkeur aan het veranderen is, want zo werkt dat.

 

De vegetarische keuken biedt tal van mogelijkheden

 

Ik begrijp hoe moeilijk het is om vlees te laten staan, maar denk ook eens na over jouw verbintenis met de natuur? Ben jij een natuurmens? Houd jij net als ik ook zoveel van dieren? Hoe geweldig zou het zijn als dieren geen lijdensweg meer hoeven te doorstaan?

 

Voor veel mensen is de gedachte moeilijk. Een week lang zonder vlees, maar wat moet ik dan eten? We zijn zo opgevoed, het zit tussen de oren dat vlees bij een volwaardige maaltijd hoort. Maar niets is minder waar.

 

Ook mijn man is van oorsprong een echte carnivoor, hij dacht dat een maaltijd zonder vlees ook gelijk een stuk minder lekker is. Maar ook hij leest de berichtgevingen en is gaan nadenken en hij accepteert inmiddels dat het anders moet. Bovendien krijg ik steeds meer plezier in vegetarisch koken, waarbij het een bijkomend voordeel is dat de maaltijden voedzamer-, lichter verteerbaar- en minder verzurend zijn. Ook hij erkent dat het heerlijk eten is en bovendien gevarieerd.

 

Ik kook nu bijvoorbeeld veel uit het boek “Bowls of Goodness” van Nina Olsson. Een boek vol heerlijke vegetarische recepten, alles wat je maakt is even lekker en super voedzaam. Een echte aanrader als ook jij besluit om één of meerdere dagen in de week de dieren te sparen. Ook ben ik een groot fan van het kookboek “The green kitchen at home“. Dit boek staat bomvol overheerlijke vegetarische gerechten en is echt een must have voor de bewuste mens. 

 

Hopelijk heb ik met dit bericht een stukje bijgedragen aan een betere en een diervriendelijke wereld en heb ik ook jou gemotiveerd om mee te doen aan de “Nationale week zonder vlees 2020″.  Nog mooier zou het zijn als ook jij vlees wat vaker van het menu schrapt. De aarde is een waanzinnig mooie plek en we moeten onze handen ineen slaan, om ook onze kinderen en kleinkinderen van dit paradijs te kunnen laten genieten.

 

Namasté. 

 

Mindfulness

Deze cursus mindfulness helpt je te aarden in het huidige moment.

Yoga stap voor stap

Een Yoga cursus die je stap voor stap meeneemt in de basis van Yoga. 

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!