06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Mindful leven in het hier en nu, hoe kan je dit toepassen binnen jouw situatie?

Mindful leven in het hier en nu, hoe doe je dat? Het is je vast wel eens opgevallen gedurende het reizen, de tijdloosheid die je in sommige landen ervaart. Hoor je de haan kraaien, dan weet je dat de lokale bevolking opstaat, de zon komt op, het dauw ligt nog op de rijstvelden. Wanneer de zon ’s avonds onder gaat, maakt men alweer aanstalten om naar bed te gaan. Er wordt eten gekookt, nog wat nagepraat met elkaar. Er is geen televisie en ook geen blauw licht. De hormoonhuishouding van de bevolking is volledig op orde en maakt kenbaar dat het tijd is om naar bed te gaan, levend met de zon en de maan, levend met de seizoenen en de jaargetijden.

Mindful leven in het hier en nu is tijdens het reizen vanzelfsprekend, tijd bestaat dan niet.

Dat vind ik het fijne van reizen. Ik houd niet van de tijd, de tijd legt een bepaalde druk op. Maar als je op reis bent is er geen tijd, reizen is tijdloos. Net als de lokale bevolking leef je met de grillen van de natuur. Wordt het donker, dan ga je naar bed. Begint de zon ’s ochtends vroeg door te breken, prettig schijnend door het raampje van je gehuurde camper, dan weet je dat het tijd is om op te staan. Tijd voor je dagelijkse Yoga en meditatie sessie bij dag en dauw. Je hoort de prille natuur ontwaken, de vogels zingen de mooiste liederen, je hoort de krekels en de wind waait zachtjes door de bomen en streelt jouw blote huid. Wow! Een fijner gevoel bestaat toch niet. En wanneer je meditatie voorbij is en je weer fit bent door de Yoga oefeningen wordt het tijd om de waterval in te springen, voor je dagelijkse ochtendduik.

Voor mij is dit een optimale beleving van mindful leven in het hier en nu. Al je zintuigen komen aan bod, je neemt overal de tijd voor, het leven is goed zoals het is.

De tijd is totaal verweven in ons huidige bestaan.

Maar ja, dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. In het westen leven we met de tijd. We moeten wel, als we tenminste op tijd op ons werk willen zijn, of de trein moeten halen die één keer per uur vertrekt. Als we dit niet doen, lopen we letterlijk achter de feiten aan.

Behalve dat verplichtingen ons ritme bepalen, zijn wij hier in het westen ook erg op de toekomst gericht.
Koop een huis en zie dit als onderpand voor je pensioen, spaar voor je pensioen en begin hier al mee op je twintigste levensjaar, werk hard gedurende leven, dan zal je daar straks de vruchten van plukken. Maar door al deze gedachten, vergeten we te genieten van het huidige moment.

Je kunt wel keihard sparen voor de verre toekomst, maar wie verzekerd jou dat je er dan nog bent? En heb je de behoefte om een keer een hele lange reis te maken, wacht dan niet tot na je pensioen, maar luister naar de wens van je hart, ga, doe het gewoon! En zoals wij wel in het westen zouden zeggen, je leeft maar één keer! 

In het Hindoeïsme hebben ze een totaal andere beleving van tijd.

In het Hindoeïsme kijken ze op een hele andere manier naar tijd. Het leven wordt gezien als iets dat in een cirkel loopt. Je reïncarneert als ziel op aarde, leeft je leven, probeert dit zo goed mogelijk te doen, je levensdoelen te behalen, zodat je hier in een volgend leven de vruchten van plukt. De dood is geen eindpunt, maar een nieuw begin. Het gaat erom dat je gedurende elk leven een beter mens wordt en daar heb je oneindig veel tijd voor. Wat een mooie gedachte is dat!

Mindful leven in het hier en nu, maar met een gezonde blik op de toekomst gericht

Maar ondanks de tijdsbeleving die we hier hebben, is het goed om je bewust te zijn van het huidige moment. In Griekenland hebben ze een mooie tijdsopvatting, het verleden weet je, de toekomst ligt achter je omdat je het niet kunt zien. Je hebt hier geen invloed op. Het enige wat je dus kunt doen, is genieten van het hier en nu.

Toch hebben we een gerichte blik op de toekomst ook wel nodig, op deze manier kan je namelijk pas echt gelukkig zijn. Als je altijd alleen maar van het nu geniet en daarbij nooit stappen zet naar een betere toekomst, blijf je een dromer. Het brengt je niets verder.

Probeer je bewust te zijn van alles wat er nu is. Wees bewust als je een wandeling maakt, hoe elke stap je weer een stukje verder brengt. Wees je bewust als je aan het werk bent, hoe je vingers over het toetsenbord vliegen en het gevoel dat dit geeft aan je vingers. Wees bewust als je eet, hoe je kauwt en hoe het eten gemalen door je keel gaat. Wees je bewust als je de afwas doet, wees dan echt aanwezig, voel het warme afwaswater over je handen stromen, neem de tijd om elk kopje met aandacht af te wassen enzovoort.

Geniet van elk moment, ieder moment van de dag.

Of je nou blij bent, of somber, of je het druk hebt, of juist rustig. Ieder moment is waardevol, omdat jij het beleeft. En met jij bedoel ik jouw bewustzijn. Het is jouw bewustzijn dat elke dag weer beleeft en het Nu veranderd nooit. Jouw beleving is misschien anders, maar het Nu is altijd hetzelfde.

Zie het als een moment van wakker worden, je blik is niet meer gericht op het streven van verlichting in de toekomst, een groter huis, of een betere baan. Maar op wat jij nu met je gehele bewustzijn ervaart. Hierdoor leef je niet meer in de tijd, maar ben je de tijd geworden.

Mindful leven in het hier en nu, ik hoop dat ik je inzicht heb gegeven hoe je ook jij dit kunt realiseren. Om het leven nog meer in het Nu te ervaren, werken Yoga en meditatie ook heel goed. Tijdens Yoga en meditatie is het namelijk de bedoeling dat je je focust op je ademhaling en je bewegingen. Wanneer je afdwaalt, haal je jezelf weer terug naar het huidige moment, telkens weer. Als je dit regelmatig beoefent, zal je op den duur merken dat je gedachten minder de boventoon hebben en dat je je leven gewoon ervaart zoals het is (lees hier mijn blogbericht wat de positieve effecten van meditatie zijn). 

Namasté.  

 

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!