06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Milieu bewuster leven, hoe doe je dat?

Hoe groen ben jij? Sta jij eigenlijk stil bij de ecologische footprint die je hebt? In andere woorden, welke gevolgen heeft jouw levensstijl op de gezondheid van Moeder Aarde. Zoals iedereen weet is de aarde vreselijk vervuild, op sommige dingen hebben we geen invloed maar gelukkig kunnen we zelf een klein steentje bijdragen om de wereld een stukje groener te maken.

Milieu bewuster leven, in dit artikel deel ik 8 tips.

Milieu bewuster leven, de volgende dingen kan jij doen om je steentje bij te dragen:

1. Niet te lang douchen:

Milieu bewuster leven, om bewust met het milieu om te gaan is minder lang douchen een goed begin. Je kunt hiervoor een douchecoach gebruiken (dit is een soort eierenwekker maar dan voor onder de douche). Door korter te douche bespaar je simpelweg water, easy as that. Een andere tip is koud(er) douchen. Op deze manier verbruik je minder gas. Bovendien maakt koud douchen je fit, slank en is het een boost voor je immuunsysteem.

2. Afval scheiden

Voor het milieu is het zeer belangrijk om afval te scheiden. Drie kwart van het afval kan namelijk hergebruikt of gerecycled worden. Het voordeel hiervan is dat er minder afval verbrand hoeft te worden en op deze manier niet in de atmosfeer terecht komt. Bovendien zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig, wat een besparing is van energie en de natuur.

3. Langer op vakantie

Dit is de leukste van het rijtje, langer op vakantie. Dat willen we toch allemaal…

Bedenk goed dat een stedentripje naar Marrakesh met het vliegtuig ontzettend leuk is, maar met zo’n citytrip blaas je flink wat broeikasgas de lucht in, zelfs als je ervoor kiest om CO2-neutraal te vliegen.

Als je dan toch naar Marrakesh wilt, ga lekker een paar weken en combineer het met de andere 3 Marokkaanse koningssteden, namelijk met Fez, Rabat en Meknes. Ga bovendien het Atlasgebergte gebergte in en rijdt op een kameel door de Sahara woestijn. Een land heeft zoveel meer te bieden dan alleen een stad.
En als je op stedentrip wilt, ga dan lekker naar London of Parijs per trein. Je bent er in no time en het is 7 tot 11 keer minder belastend voor het milieu.

4. Koop groenten van het seizoen

Eet appels in de winter en aardbeien in de zomer. Wees je er bewust van welke groenten in welk seizoen voorradig zijn. Als je er namelijk voor kiest om wintergroenten in de zomer te eten, zijn deze groenten hoogstwaarschijnlijk vervoerd vanuit Verweggistan, met de nodige CO2 uitstoot als gevolg. Bovendien is het goedkoper om seizoensgroenten te eten.

5. Wees tevreden met wat je hebt

Als je in een winkel staat en je wilt bijvoorbeeld een leuk kastje of een nieuwe jurk kopen, vraag jezelf dan af of je zeker weet of je er lang en gelukkig mee wilt leven.

Ook al is het lekker goedkoop, wat voor weg heeft dit artikel afgelegd om hier in deze winkel te arriveren?

Wie heeft eraan gewerkt en wat heeft deze persoon hieraan verdiend, is het een eerlijk bedrag? Het heeft namelijk ook nog de hele weg moeten afleggen naar Nederland met een containerschip en vrachtwagen, met de nodige CO2 uitstoot als gevolg.

Bovendien is het zo dat spullen je leven niet verrijken. Wees tevreden met wat je hebt en doe met dat geld iets leuks met een vriend of vriendin, daar zal je een veel blijer mens van worden. 

6. Lekker op de fiets

Om milieu bewuster te leven is fietsen een goede stap. We leven in een echt fietsland dus kies er bewust voor om de fiets te pakken als je een afstand moet overbruggen met een lengte van minder dan 5 km. Het bespaart brandstof en is bovendien goed voor jou, omdat je lekker in beweging bent en daardoor fit blijft.
Bovendien zorgt het fietsen ervoor dat er meer Endorfines aangemaakt worden, waardoor je een gelukkiger mens wordt. Lees hier mijn blog over hoe je een gelukkiger leven kunt nastreven.

7. Wees je bewust van verpakkingsmateriaal

Ik word zelf vaak heel treurig van het idee van de hoeveelheid plastic in zee. Op reis hebben we de mooiste stranden omgeven met plastic gezien, of landen vol plastic. In Cambodja gooiden de mensen gewoon al hun afval uit de bus, waardoor het land werkelijk één grote vuilnisbelt is, om verdrietig van te worden.

Plastic is in overvloed en het blijkt inmiddels dat lang niet alle plastic te recyclen zijn en geschikt maken voor hergebruik kost behoorlijk wat energie. Wees er dus bewust van waarmee je dingen verpakt.

Neem je eigen boodschappentas mee wanneer je boodschappen gaat doen, of je eigen groenten en fruit tasjes. Als je gek bent van Take Away koffie, heb je tegenwoordig handige bamboo mokken die je zelf kunt laten volschenken in de koffiebar.

Gebruik geen plastic boterhamzakjes maar koop boterhamzakjes die je kunt hergebruiken. Wees dus creatief en gebruik hierdoor minder plastic in het dagelijks leven. Moedertje Aarde zal je er dankbaar voor zijn.

8. Woon klein

Tegenwoordig is er een nieuwe trend, namelijk Tiny Houses. Dit zijn mini woningen die je voor een klein bedrag kunt kopen. Deze huizen zijn vaak zelfvoorzienend, je bent dus niet afhankelijk van aansluitingen op het riool of elektriciteitsnet en kunnen daarnaast makkelijk verplaatst worden. Je ecologische footprint ligt dus veel lager.

Daarnaast heb je veel minder kosten, hoef je geen of maar een kleine hypotheek te nemen en heb je daardoor meer geld over om leuke dingen te doen of mooie reizen te maken.
Of je kan er heel bewust voor kiezen minder te gaan werken en meer van het leven te gaan genieten.

Milieu bewuster leven, als we dit allemaal zouden doen, zou de wereld er een stuk beter uit zien. Moeder Aarde is een prachtige plek en daar moeten we zuinig op zijn. Met kleine aanpassingen in ons dagelijks leven kunnen we ons steentje daar allemaal aan bijdragen.

Namasté.

 

 

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!