06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Liefde en zelf-liefde

Twee kanten van één medaille, zo makkelijk maar ook zo moeilijk!

Waar begint (een) liefdevol leven? 

Als het goed is begint liefde al voor je geboren bent, gedurende de zwangerschap en hopelijk al daarvóór wanneer twee partners de liefde bedrijven.
Maar wanneer je uiteindelijk op de wereld bent en je zelf alles gaat leren en je jezelf ontwikkelt, hoe ontwikkelt die liefde zich dan?

De basis van zelf-liefde                                                                     

De basis van zelf-liefde is in mijn overtuiging gelegen in het feit dat je in de eerste 4 jaren van je leven zeker weet dat er van je gehouden wordt door je ouder(s) en/of andere belangrijke volwassenen die je regelmatig ziet. Daarmee wordt een basis gelegd voor je zelfbeeld en zelf overtuiging die je meeneemt in je verdere ontwikkeling en groei, via de puberteit en adolescentie naar volwassenheid. 

Die basis houdt in dat doordat anderen zonder twijfel van mij houden, ik ervaar dat ik een waardevol persoon ben en ik ook van mezelf mag houden.
Is die basis van liefde er geweest in je leven dan kun je veel tegenslagen overwinnen omdat je een innerlijke overtuiging hebt dat je er mag zijn, dat je een plek in mag nemen op de wereld.

Mijn zoektocht naar liefde en zelf-liefde

Mijn zoektocht naar liefde en zelf-liefde heeft een tijd geduurd. Als onzekere puber heb ik overal de liefde en de waardering van mijzelf als jongen/man gezocht en wanneer ik die eenmaal had wist ik niet goed hoe ik daar mee om moest gaan. Ik twijfelde veel, ben ik het wel waard?
Na jaren van zoeken naar liefde waarin ik vaak op mezelf was en ik mijzelf steeds beter leerde kennen heb ik uiteindelijk ook geleerd van mezelf te houden.

Mijn zelf-liefde is ontstaan doordat ik het besef kreeg dat ik als mens één geheel ben en dat in mij goede en minder goede eigenschappen, gedrag en karaktertrekken zitten. Door niet alleen mijn positieve kanten te willen laten zien aan anderen (en mezelf!?) en mijn minder fijne kanten ook te accepteren accepteerde ik mijn hele zelf. En daardoor kan ik helemaal van mijzelf houden. 

Dat ik dat doe kan ik het best laten zien aan de hand van onderstaand voorbeeld:

Toen mijn vrouw jaren geleden in volle overtuiging en oprechtheid tegen mij zei: “Ik hou van jou” antwoordde ik tot mijn eigen verbazing in volle overtuiging en oprechtheid terug “Ja, ik hou ook van mij!” en hoewel we om mijn antwoord moesten lachen besefte ik direct dat deze liefde en zelf-liefde de basis is van mijn bestaan.        

Vanuit deze basisliefde kan ik liefde voelen, geven en ontvangen voor iedereen.

Dit is een rijkdom die ik iedereen toewens!

In liefdevolle groet,

Jan Roosloot

Jan Roosloot

Ik ben coach bij coachingspraktijk “De Loot”. Ik geef individuele coaching waarbij ik je dusdanig bevraag, uitdaag en confronteer dat je je bewust wordt van je eigen patronen en je jezelf vragen gaat stellen over je huidige manier van handelen en reageren.

Wanneer je meer wilt leven vanuit je eigen kracht en zaken anders aan wilt pakken dan zou je aan mijn coaching kunnen denken. Voor meer info zie mijn website: www.deloot.nl