06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Films met een diepere boodschap

Omdat elk mens momenten van ontspanning zo hard nodig heeft, besteed New Age Health daar ook zeer regelmatig aandacht aan. We houden daarbij natuurlijk wel onze doelgroep “de hooggevoelige en veelal nieuwetijdse vrouw” en haar wensen op dit gebied in de gaten. 

Als we het hebben over het fijn besteden van vrije tijd kan je een leuk evenement bezoeken, jezelf met een goed boek en een kopje thee op de bank nestelen, de natuur ingaan, een dagje sauna inplannen, gaan sporten of een mooie meditatie ondergaan.

Wat je ook en vooral gedurende de avonden kunt doen is lekker richting een filmhuis fietsen, op zoek naar “films met een diepere boodschap”, oftewel inspirerende films.  En daarmee bedoel ik films die lekker lang blijven hangen, die je niet zomaar even van je afschut zodra je de zaal verlaat en die een diepere boodschap herbergen.

Natuurlijk heeft iedereen ook wel eens behoefte aan een lekkere makkelijke film, waar je niet bij hoeft na te denken en dat mag natuurlijk maar daar gaat dit blogartikel niet over.

Ditmaal bespreken wij films met een diepere boodschap.

Ons dorp Bergen en haar filmhuis faciliteiten 

Zelf zijn wij echte film liefhebbers en hebben wij de mazzel dat wij op fietsafstand de beschikking hebben over twee perfecte filmhuizen, waar het afgezien van de hoge kwaliteit films goed toeven is. En mochten onze volgers in de buurt van Bergen NH wonen, of dit mooie dorp wellicht eens een week(end )aan doen dan is het enorm de moeite waard om Filmhuis “De zwarte schuur” in het bos bij ’t Oude Hof te bezoeken. Ook het nieuwe “Vue theater in Alkmaar” heeft een filmhuis van hoge kwaliteit.

Meer aandacht voor “films met een diepere boodschap”

Terug naar het onderwerp van deze blog. Gelukkig krijgen dit soort inspirerende films tegenwoordig net zo’n groot platform als de wat oppervlakkiger films. Je merkt dat de films met een diepere boodschap terrein winnen en dat het aanbod groter wordt. Dat is ook logisch, want iedereen zoekt naar een film met betekenis die lekker lang bij blijft en inspireert. 

“Films met een diepere boodschap”, onze favoriet(en)

Ik ga hieronder een film met jullie bespreken die voor mij en Marlous nog altijd een grote bron van inspiratie vormt en ik zal jullie uitleggen waarom.

Captain fantastic

Teleurgesteld in het systeem en dan met name in het kapitalisme en het daaruit vloeiende materialisme, besluiten Ben (Viggo Mortensen) en zijn vrouw Leslie de samenleving te ontvluchten en wonen zij met hun zes kinderen geïsoleerd in de bossen van the Pacific Northwest.

Ze besluiten hun kinderen ongeautoriseerd thuisonderwijs te geven: wetenschappen, talen, academische en fysieke training. Omdat de beschaving ver buiten bereik is, leven zij onder meer van de jacht en daarom leren de kinderen hoe te werken met steekwapens en pijl-en-boog.
Eén van de redenen van hun vlucht is dat grote bedrijven te veel macht verwerven en daarom plegen ze als ze onderweg zijn met hun bus winkeldiefstallen.

Vluchten voor de maatschappij heeft ook zijn keerzijde en moeder Leslie is al sinds enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting en pleegt uiteindelijk zelfmoord. Omdat Leslie boeddhistisch is heeft zij ervoor gekozen om gecremeerd te worden en ook heeft zij de wens uitgesproken dat haar as door het toilet gespoeld zou worden. Ben en de kinderen vinden dat dit gerespecteerd moet worden, maar haar vader Jack wil haar begraven en wil niet dat Ben bij de begrafenis aanwezig is. Het gezin gaat met hun bus naar de begrafenisplechtigheid, waar een pastoor vertelt over Leslies hobby’s. Ben onderbreekt de pastoor en legt uit dat Leslie nooit begraven wilde worden. Vervolgens wordt hij uit de kerk gezet door de vader van Leslie. Jack en zijn vrouw willen de kinderen in huis nemen, en dreigen Ben te laten arresteren als hij zich daar tegen verzet.

Eerst geeft Ben zich gewonnen, ook omdat zijn dochter van een dak valt waar hij haar op liet klimmen, zoon Bo hem verwijt dat hij door hem sociaal onhandig is omdat ze nooit met anderen in contact komen, en zoon Rellian hem de dood van Leslie verwijt. Op initiatief van de kinderen gaan ze echter alsnog met hem Leslie opgraven en cremeren en de as door een toilet spoelen. Vervolgens gaan ze een boerderij beginnen, niet meer zo geïsoleerd van de samenleving, maar ook niet helemaal meegaand met alle trends van de maatschappij

Waarom heb ik Captain fantastic uitgekozen als de film met een diepere boodschap?

Deze film staat eigenlijk voor alles waarin wij geloven (namelijk persoonlijke vrijheid), zonder onze ogen te kunnen sluiten voor de realiteit (namelijk de opgelegde wetgeving en zijn beperkingen).

Want wat is vrijheid op het moment dat  jouw persoonlijke omgeving, de mensen van wie jij houdt en die van jou houden jouw keuzes niet begrijpen of accepteren. Kan jij dan nog steeds genieten van die verworven vrijheid?

En wat als jij de wetgeving tegen je hebt. Moet jij iets accepteren, dat tegen alles indruist waar jij voor staat, alleen omdat de wet dat voorschrijft? Dat is nogal wat natuurlijk, zeker als de verantwoordelijkheid niet alleen jouzelf betreft maar ook het gezin.

Uiteindelijk moest dit moedige gezin ook hun lessen leren, op weg naar een situatie die voor iedereen acceptabel is. Je volledig afzetten tegen de maatschappij, hoe legitiem je redenen ook zijn is niet handig, je wint het nooit van het systeem. Je opgroeiende kinderen helemaal isoleren van de buitenwereld is ook nogal een verantwoordelijkheid, hoewel ik ervan overtuigd ben dat kinderen in de natuur minimaal zoveel leren als in het “echte” leven.

Andere films (of docu’s) met een diepere boodschap die uitermate inspirerend en dus de moeite waard zijn;

 

1. Down to Earth 

Deze docufilm gaat over de wereldreis van bedrijfseconoom Rolf Winters en zijn echtgenote Renata en 3 jonge kinderen. Op zoek naar “meer” laten zij hun luxeleven achter voor een spirituele zoektocht langs inheemse wijzen.

2. Lion

  Een Indiase jongen wordt op 5 jarige leeftijd meegevoerd door een trein waarin hij een op het oog onschuldig dutje doet. De gevolgen zijn enorm want gescheiden van zijn oudere broer en straatarme moeder stopt de trein in Calcutta alwaar de jongen gedesoriënteerd rondloopt en ontsnapt aan de gevaren die de straten in deze megastad herbergen. Uiteindelijk wordt hij geadopteerd door een heel lief gezin in Australie en op volwassen leeftijd weet hij zijn biologische moeder weer terug te vinden.

3. Slumdog millionaire

                                                                                                                                                                            Inmiddels een gouwe oude die velen vast kennen, maar als India liefhebbers hoort Slumdog millionaire er voor ons ook bij. In Slumdog Millionaire staat armoede centraal. Het verhaal gaat over een arme jongen uit de sloppenwijken van Mumbai die tracht te overleven. Via allerlei omwegen krijgt hij de kans om aan de armoede te ontsnappen als hij deelneemt aan de quiz 

“Who wants to be a Millionaire” (in Nederland bekend als Lotto Weekend Miljonairs) en tegen alle verwachtingen in de hoofdprijs wint.

4. Sold                                                                                                                                                           

Lakshmi is een buitengewoon 13-jarig Nepalees meisje. Haar vader accepteert een voorschot voor haar omdat ze gaat werken als dienstbode in Kolkata in India. In de veronderstelling dat ze genoeg geld zal verdienen om een nieuw dak voor haar moeder te kopen, reist ze met haar ‘tante’ Bimla naar ‘Happiness House’. De woning wordt geregeerd door Madam Mumtaz. Maar al snel komt Lakshi erachter dat ze is verkocht voor de prostitutie.

Allemaal films en documentaires die een fascinerend verhaal vertellen met een diepere betekenis en die je gezien moet hebben.

Hopelijk heb jij genoten van deze blog over films met een diepere boodschap en misschien daag ik jou ook wel uit om op zoek te gaan naar inspirerende films met een spirituele boodschap. Vindt jij wellicht dat het bespreken van films een regelmatig terugkerend onderwerp mag worden en heb jij zelf een tip dan laat je dat maar weten.

Namasté

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!