06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Balans vinden tussen inspanning en ontspanning

Op het moment dat het je lukt om de juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning zal dat jouw gemoedstoestand en gezondheid in vele opzichten ten goede komen.  

Onbalans tussen inspanning en ontspanning, waar gaat het fout en wat zijn de gevolgen?

Waar het in veel gevallen fout gaat is dat de momenten van inspanning onbeheersbaar en de momenten van ontspanning schaars zijn geworden. De balans is verdwenen en iedereen zal periodes hebben in zijn of haar leven waarbij je jezelf voorbij loopt.

Niemand ontkomt daaraan, zeker jij als hooggevoelige en nieuwetijdse vrouw moet jezelf in acht nemen.

En als de batterij leeg raakt en je neemt niet de tijd om deze weer op te laden dan loop je een gerede kans om overspannen te raken of een burn-out te krijgen. Om dat te herkennen en te voorkomen schrijft New Age Health nu dit artikel voor haar volgers.

Iedereen krijgt de deksel wel eens op zijn neus en raakt de controle (even) kwijt

Voor ons was de titel “balans vinden tussen inspanning en ontspanning” de afgelopen weken actueel, omdat New Age Health een aantal belangrijke nieuwe producten aan het klaarzetten is voor haar volgers. We ontkomen dan ook niet aan de daarbij behorende deadlines.

Om deze deadlines te halen moet alles wel een beetje meezitten, maar je hebt nou eenmaal niet op alles evenveel invloed. Bovendien, je bent soms ook afhankelijk van anderen. Die deadlines leg je jezelf natuurlijk op en met een reden, om iets te bereiken moet je een plan maken waaraan iedereen zich zo goed mogelijk probeert te houden.

Maar wanneer je alleen nog maar bezig bent met het bereiken van dat ene doel en op de schaarse momenten van rust continu in je hoofd zit met: “Oh, dat mag ik absoluut niet vergeten”! of “Oeps, dat moet ik nog doen”!, dan weet je op een gegeven moment niet meer hoe je moet ontspannen en dan dreigt het licht uit te gaan.

Het was dus de hoogste tijd om even op de rem te gaan staan en het besluit om New Age Health even 2 dagen helemaal links te laten liggen en leuke dingen te gaan doen was snel genomen.

In ons geval betekent dat wandelen, Yoga en mediteren maar vooral ook ons dochtertje en relatie extra aandacht geven en genieten van de kleine dingen in het leven. En vanaf het moment dat we loslieten hervonden wij onze energie en genoten we als vanouds.

Welke invloed heeft tijd op het vinden van balans tussen inspanning en ontspanning?

Hieruit blijkt maar weer eens dat het eeuwige gevoel van tijdgebrek juist komt doordat we tijd willen controleren. Tijd wordt een vriend op het moment dat wij leren om op een spirituele manier met tijd om te gaan. Wij zien tijd als iets dat opraakt en waarvan bij voorbaat tekort is.

Als je accepteert dat je tijd helemaal niet kunt controleren en beheersen dan ga je er ook anders naar kijken.

Hoe kom je nog aan voldoende ontspanning toe in een tijd waarin wij geconfronteerd worden met een overvloed aan keuzemogelijkheden en onbeperkte informatievoorziening?  En hoe voorkomen wij dat de signalen van ons lichaam en onze geest genegeerd worden?

Vervang ongezonde inspanningen door gezonde inspanningen

Misschien moeten wij eens beginnen met het terugbrengen van de “ongezonde inspanningen” en dit omzetten naar “gezonde inspanningen”. Onder “ongezonde inspanningen” verstaan wij bijvoorbeeld TV kijken maar ook negatieve berichtgevingen volgen in de media of steeds maar serven op je mobieltje of achter de laptop. Je kostbare pauze op het werk opofferen aan een project valt ook onder “ongezonde inspanningen”.

Probeer je kostbare vrije tijd te benutten door te gaan bewegen, doe aan yoga of meditatie, ga de natuur in of lees een boek. M.a.w. maak eens een lijstje van 5 “ongezonde inspanningen” en vervang deze door 5 “gezonde inspanningen”.

Plan bewust energie gevende activiteiten in je dagschema

 Maak eens een lijstje met dingen waarvan jij energie krijgt met als voorwaarde dat deze zaken niets van doen hebben met je werk, waar wordt jij blij van. Plan deze blij makende zaken met enige regelmaat binnen jouw schema en bewaak zo de balans tussen inspanning en ontspanning.

Zorg bovendien voor meerdere korte, ontspannende pauzes gedurende de dag.                                                                                                                                                                                                                                       Zoals jullie vermoedelijk weten biedt New Age Health inmiddels ook een aantal mooie trainingen aan waarbij met name Mindfulness voor het dagelijkse leven jou kan helpen bij het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. De cursus behelst een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust en minder stress willen ervaren.                                                          
Hopelijk heeft dit artikel jou geholpen op weg naar een leven met meer balans.                                                 
Namasté

 

Ron Oldenburg

Ik ben de man van Marlous en mede-eigenaar van New Age Health. Naast mijn werkzaamheden voor New Age Health run ik een eigen onderneming.
Ik heb een vrije en optimistische geest en ik ben dol op reizen. Mede onder invloed van Marlous ben ik veranderd en anders in het leven komen te staan.

Tegenwoordig hecht ik meer waarde aan spiritualiteit en bewustwording en daarom vind ik het fijn om Marlous achter de schermen te ondersteunen in haar missie. Ik zal zo nu en dan een mooi en inspirerend blogartikel plaatsen.

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!