06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Wat zijn de ongezonde producten in de supermarkt?

Dit artikel gaat over ongezonde producten in de supermarkt. Er wordt in de media een beeld gecreëerd bij wat gezonde producten zijn. Via reclames en advertenties krijgen wij boodschappen door, over wat gezond voor ons zou zijn.

Het voedingscentrum geeft via het “Ik kies bewust logo” aan wat “gezonde producten” zijn en dat je juist hiervoor moet kiezen in jouw streven naar een gezond leven. Daarnaast zijn er vele keurmerken, bio stickers en termen als glutenvrij en light.

Dit is allemaal marketing, niets meer en niets minder. Ook fabrikanten van levensmiddelen proberen hun producten aan de man te brengen in de hoop dat jij erin trapt, zodat zij zoveel mogelijk omzet kunnen genereren.

Juist mijn doelgroep, de hooggevoelige en nieuwetijdse vrouw is extra gebaat bij een gezond voedingspatroon en het mijden van ongezonde producten dus lees mijn artikel met aandacht. Het gaat jou helpen! 

Voorbeelden van ongezonde producten in de supermarkt:

 

1. Light producten

Light frisdranken worden in de markt weggezet als zijnde gezond maar zijn natuurlijk een goed voorbeeld van een ongezond product te koop in de supermarkt! Alle light frisdranken worden gezoet met kunstmatige zoetstoffen, waarvan de meest gebruikte aspartaam is. Aspartaam is het meest dodelijke additief ter wereld en kan maar liefst 92 bijwerkingen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn migraine, hartklachten, nierproblemen, kanker, obesitas, hersentumoren en depressies.  

Bovendien is aspartaam heel erg gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren vrucht en kinderen in het algemeen, maar met name kinderen met ADHD en ADD.

Aspartaam is zelfs nog slechter voor je dan suiker (lees hier mijn artikel waarin ik de nadelen van suiker voor het lichaam beschrijf) en wordt ook gebruikt in kauwgom, zoetjes, smintjes, pepermunt, ontbijtgranen, mueslirepen, sport en energydranken.

Veel drinken is natuurlijk wel goed voor je gezondheid maar kies dan voor water, kruidenthee of nog beter, een lekker groentesapje. Hiermee voorzie je jouw lichaam van het nodige vocht en in het geval van een groentesapje, ook van de nodige vitaminen en mineralen.

2. Kant en klare salades

Kant en klare salades in de supermarkt lijken gezond. Je wilt lekker iets lichts eten tussen de middag of ’s avonds, hoe makkelijk is het dan om hiervoor te kiezen. In werkelijkheid bevatten deze salades vaak 700 kcal (ter vergelijking, een Big Mac bevat 509 kcal en nu zeg ik niet dat je beter die Big Mac kunt gaan halen).

De salades zitten vaak vol met e-nummers en suiker. Bovendien gaan er veel vitaminen en mineralen verloren als groenten al lange tijd gesneden zijn.

Je kunt beter zelf je salade maken, zodat je precies weet wat er in gaat en je het dus zo gezond mogelijk kunt maken.

3. Ontbijtgranen

Er bestaat niets lekkerder dan een bak yoghurt in de ochtend met fruit en cruesli toch?
Dat vind ik ook, ik vind het een ware traktatie, maar niet met kant en klare ontbijtgranen.

Het lijkt gezond, vaak staat erop dat het volkorengranen, extra vezels en toegevoegde noten bevat en dan ook nog het “Ik kies bewust logo”, maar heb je de verpakking weleens gelezen?
Het overgrote deel van deze producten zit vol met suiker (en de light variant met aspartaam!). Bovendien zijn de granen bewerkt.

Als je dan toch voor yoghurt wilt gaan in de ochtend (het liefst dan wel geiten of kokosyoghurt omdat dit lichter verteerbaar is), kies er dan voor om biologische granen te gebruiken zoals spelt, haver of boekweitvlokken, met een theelepel gebroken lijnzaad, een handje ongebrande en ongezouten notenmix en een theelepel walnootolie, lijnzaadolie of sesamolie.

Of maak zelf heerlijke granola met havervlokken, noten, pitten en zaden. Dan heb je pas echt een powerontbijt en een kickstart voor de nieuwe dag!

4. Instant havermout

Mensen houden van gemak en willen het liefst gemakkelijke producten die snel klaar te maken zijn. Daarnaast willen ze met de huidige trend meedoen, namelijk gezond eten.

Hoe makkelijk is het dan om te kiezen voor instant havermout, dat binnen een wip klaar is.
Mijn advies hierin is, “gewone” havermout is ook zo klaar. Je bent misschien iets meer tijd kwijt, maar dan heb je wel een volwaardig voedingsproduct.

Bovendien bevat instant havermout veel suiker en andere rommel en zijn het bewerkte granen. Mijn advies is, ga ingrediëntenlijsten lezen, je lichaam zal je dankbaar zijn!

5. Kant en klare sauzen en pakjes

Om over ongezonde producten in de supermarkt te spreken, zijn pakjes en zakjes daar een goed voorbeeld van. Je denkt zo lekker bewust bezig te zijn, je kookt een maaltijd en gebruikt hier veel groenten bij. Vervolgens verpest je de maaltijd door een kant en klaar zakje te gaan gebruiken, bijvoorbeeld een zakje spaghetti bolognese saus of een pot met kant en klare pasta saus.

De ingrediënten van deze producten zitten vol met suiker en e-nummers!

Ga variëren met verse kruiden, je kunt pasta saus ook heel lekker maken met een gewone pot pure tomatensaus, wat knoflook en Italiaanse kruiden.

6. Plantaardige melk

Omdat veel mensen inmiddels wel weten dat koemelk niet voor mensen maar voor kalfjes bedoelt is, is er tegenwoordig een run op plantaardige melk zoals soja, haver en amandelmelk.
Goed dat je koemelk achterwege laat, maar wees je wel bewust van de ingrediënten. Veel van deze producten zitten namelijk bomvol suiker en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast is soja meestal genetisch gemanipuleerd, waardoor het extreem hormoon verstorend werkt.

Geitenmelk en kokosmelk zijn goede keuzes, maar ook hier geldt, lees het etiket! Kokosmelk zit vaak vol met foute e-nummers. Of maak je eigen haver of amandelmelk.

7. “Gezonde koeken”

Zoals velen van ons geleerd hebben bij het dieet van een Nederlandse afslank goeroe, zijn er gezonde koeken die we gemakkelijk als tussendoortje kunnen nemen, zoals eierkoeken, (light) ontbijtkoek en mueslirepen.

Deze producten zijn niet gezond, ze zitten vol met suiker!

Er zijn heus wel gezonde muesli repen te vinden, maar lees de verpakking alsjeblieft goed. Beter is het om je eigen muesli repen te maken of bijvoorbeeld bananenbrood. Een handje noten met gedroogde vruchten is bovendien een voedzaam tussendoortje.

Ik hoop dat je met dit artikel een stukje wijzer bent geworden over de ongezonde producten in de supermarkt. Als je de wens hebt om gezond door het leven te gaan is deze informatie noodzakelijk. Wees kieskeurig met wat je koopt en verdiep je in etiketten.

Wanneer je meer wilt weten over gezond eten, kijk dan naar mijn gezondheid pagina waar ik inmiddels al veel items heb besproken, zoals de “voordelen van biologisch eten”, “zuur base evenwicht” en “vrije radicalen en antioxidanten”.

Genoeg informatie dus op weg naar een gezonde levensstijl, hopelijk tot de volgende keer.

Namasté.

 

 

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!