06 81 118 160 info@metmarlous.nl

Wat zijn de nadelen van vlees consumptie?

Als kruideniersdochter met de winkel aan huis ben ik opgegroeid in een omgeving waar het consumeren van vlees dagelijkse kost was zonder beperkingen.
Omdat ik inmiddels meerdere opleidingen gevolgd heb en veel lees over dit onderwerp ben ik mij er van bewust waar het vlees vandaan komt en hoe de levenswandel van een dier eruit ziet.
Nu ik weet wat de nadelen van vlees consumptie zijn voor de dieren en het milieu, smaakt een gehaktballetje me eerlijk gezegd een stuk minder lekker.
Daarom eten wij thuis inmiddels zoveel mogelijk vegetarisch en wanneer wij wel dierlijke producten willen eten, kopen we dit bij de biologisch winkel.
Zo dragen wij hopelijk bij aan een betere (dieren)wereld.

Ik hoop met dit blogbericht jou inzicht te geven wat de nadelen van consumptie zijn, zodat je bewuste keuzes kunt maken

Helaas heeft nog lang niet iedereen het benodigde bewustzijn en is er nog veel onwetendheid als het gaat om dierenleed in eigen land en de daarbij behorende nadelen van vlees consumptie. Daarom maak ik van de gelegenheid gebruik om te bloggen over dit onderwerp.
Ik realiseer mij als geen ander dat je schrikt van de wantoestanden zoals hieronder omschreven, want ook ik vind het enorm confronterend, maar het voelt voor mij als een missie om gemeenschappelijke bewustwording te creëren waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt om de wereld een stukje beter te maken. Dus als dit blog artikel daaraan bijdraagt heb ik weer iets positiefs bereikt.

In Nederland worden jaarlijks meer dan 450 miljoen landbouwdieren gedood!

Een overgroot gedeelte van deze dieren hebben dan een ellendig leven geleid met slechts 10 procent van de normale levensduur. Honderdduizenden stierkalfjes worden geslacht omdat Moeder Koe in haar melkproductie moet blijven voorzien. En ook 30 miljoen haantjes moeten er op jaarbasis aan geloven, ze worden vaak vergast of versnipperd. Haantjes zijn namelijk overbodig en leggen geen eieren en zijn bovendien niet productief genoeg om afgemest te worden als slachtkip!

De nadelen van vlees consumptie zijn enorm, niet alleen het stuk vlees op je bord maar ook in vele andere producten zitten ingrediënten waar dieren op een respectloze manier voor worden geslacht.

Zo hebben de dieren in de bio industrie een vreselijk leven, ze zitten op elkaar gepakt in veel te kleine ruimtes waardoor ze niet kunnen bewegen of scharrelen en agressief of gestoord gedrag gaan vertonen. Om deze reden volgen er een aantal vreselijke maatregelen zoals het afknippen van staarten en tanden en het onverdoofd castreren van varkens, of het snavelkappen van kippen (waarvan de pijn hoogstwaarschijnlijk blijvend is). Ook het leewieken van kippen (bij kuikens wordt het laatste lid van de vleugel aan 1 kant afgebrand of op een andere manier verwijderd om te voorkomen dat ze rond gaan vliegen en de overige kippen gestrest raken (biologische- en biologisch dynamische boeren doen dit niet bij kippen).

Ook al kies je bewust voor biologisch vlees, je ontneemt deze dieren hun leven voor je eigen genot

Ruw en onhandig worden dieren vaak naar het slachthuis vervoerd, ze worden bedwelmd en vervolgens wordt hun keel doorgesneden zodat ze doodbloeden. Vaak zijn dieren dan nog bij en zich bewust van de verschrikkelijke rituelen in het slachthuis.

De verschrikkelijke omstandigheden van kippen

Als hennen 18 tot 21 weken oud zijn gaan ze van het opfokbedrijf naar de legbatterij (86% van de kippen gaan hiernaartoe) alwaar ze in een metalen kooi met kunstlicht eieren moeten produceren. Per schuur zitten soms tussen de 10.000 en 70.000 hennen opgepropt in kooien tot wel 6 verdiepingen hoog waarbij het bioritme logischerwijze compleet verstoord raakt.

Na 10 tot 18 maanden wordt de totaal versleten kip dan aan de soepfabriek verkocht.
De soepkippen hebben een lage economische waarde en vaak worden deze dieren (of wat ervan over is) vreselijk hardhandig gevangen en vervoerd, waarbij de kip dan ook nog botbreuken en interne bloeduitstortingen oploopt. De kippen die dan nog leven wacht een harde en pijnlijke dood.

Als je nagaat dat kippen in de natuur 10 tot 15 jaar oud worden zegt dat al erg veel over de wantoestanden.

De nadelen van vleesconsumptie voor de aarde en haar bevolking

Door overconsumptie ontstaat er ook nog een ander probleem. De bio-industrie is namelijk een ramp voor de arme bevolking van de wereld, omdat een groot deel van de wereldproductie van plantaardige eiwitten als veevoer wordt gebruikt. Veel van het aan de dieren in de Nederlandse bio-industrie gevoerde graan wordt verbouwd op landbouwgrond in de derde wereld, grond die daar dus niet gebruikt kan worden om de plaatselijke bevolking te voeden.
Ook ontstaat er een overschot aan mest (de mestproductie in Nederland is het hoogste van Europa per hectare grondoppervlak), met grote gevolgen voor het milieu.

Dus behalve het dierenleed, de armoede en het feit dat overmatige vleesconsumptie niet goed is voor je gezondheid trekt dit een enorme wissel op de kwaliteit van de grond en het milieu.

Zoals je gelezen hebt zijn de nadelen van vlees consumptie groot. De stap naar biologisch (of vegetarisch/veganistisch) is klein, misschien iets duurder maar heeft grote impact op dier, mens en milieu. Lees hier mijn blog bericht waarin ik beschrijf wat de voordelen zijn van biologisch eten. Een goed streven is om een flexitarisch voedingspatroon aan te houden, waarin je maar een aantal dagen per week vlees eet.

En mocht je besluiten om helemaal geen vlees meer te eten, zorg er dan wel voor dat je met vitamine B12 supplementen, walnoten of lijnzaad olie eventuele tekorten aanvult.

Namasté.

 

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Wil jij ook een leven in vrijheid met voldoende financiële middelen?

Meld je dan nu gratis en geheel vrijblijvend aan voor een introductievlog over het nieuwe Social Media platform Vitae en ontdek hoe Vitae Social media terug geeft aan de gebruiker. 

Je hebt je met succes ingeschreven!